Végh István szerint a globális gazdaság növekedésének a lassulása tisztán látható és olyan eseményen hajtották eddig, mint az USA – Kína kereskedelmi csatározás. Azonban az utóbbi időben ennek a tényezőnek a hatásai nem érződnek annyira. A Bloomberg árupiaci indexét ezen a héten az energiaszektor húzta, elsősorban az olaj és azon belül is a Brent valamit a gáz. Az árupiacok úgy tűnik, hogy próbálnak ellépni a decemberi mélypontról, ami főleg annak tudható be, hogy a jó hírekre szomjazó befektetők a pozitív hírekbe úgy kapaszkodnak, mint az utolsó szalmaszálba. Ennek hatására jelentős mozgásokat láthatunk általában egy trend végéhez közeledve.

Olajpiaci körkép

Az OPEC az utóbbi időben sikeresen tudta vissza vágni a kitermelését. Azért, hogy ez az igyekezetük még látványosabb legyen, elsősorban az amerikai exportot csökkentették, mivel Amerikában heti jelentést tesznek közzé. Az OPEC által Amerikába exportált olaj már jóval az öt éves átlag mennyiség alatt van. Ez a termeléscsökkenés (elsősorban Venezuelából és Szaúd-Arábiából) a nehezebb brent olajat érinti és ennek köszönhetően az árnak sikerült felfelé kitörnie a sávjából. A brent olajat már $66 fölött kereskedték. Ezzel szemben a WTI olajból túlkínálat alakult ki így az továbbra sem tudott kitörni az 50-55,5 dollár közötti sávból. Ennek eredménye ként a Brent/WTI spread ismét 11 dollár körül mozog.

Új csúcsot ért el a palládium, ami 1400 dollár fölé jutott, és így ismét drágább, mint az arany. Az árat továbbra is a nagy kereslet és a szűk kínálat hajtja. Az egyik legnagyobb fogyasztó elmondta, hogy gondjaik vannak az igényeik kielégítésével, ami igazolja az idénre várt lényeges hiányt. A vártnál valószínűleg nagyobb kereslet jelentkezik majd Kínából és ez minden bizonnyal tovább nyomja majd felfelé az árat.

A feloldott cukorkvóta hatásai

A cukor a 2018 évet 10 éves mélyponton zárta. Árát jelentősen emelte, hogy csütörtökön az Indiai kormány rendelete szerint az világ második legnagyobb termelője a minimális értékesítési árat 2 rúpiával följebb emeli 31 rúpiára kilónként. Hosszútávon a cukor előtt javulnak a kilátások az egyre nagyobb etanol gyártás miatt. Az egyik legfontosabb tényező Kína, amely kormánya elhatározta, hogy a környezetszennyezést megfékezi. Ennek egyik húzóereje az üzemanyagba kevert etanol lehet, amelynek egyik fontos alapanyaga a cukor. Brazília, a világ legnagyobb cukorgyártója és ezzel együtt a világ legnagyobb bio-üzemanyag exportőre is. És ha az etanol gyártás profitabilitása javul, akkor a cukor iránti kereslet is megnövekszik majd.

Végh Istvánnal, a Saxo Bank elemzőjével Nagy Károly készített interjút. A beszélgetést itt meghallgathatják: