„1925-ben rendezték az első Tour de Hongrie-t, amely a Tour de France és a Giro d'Italia után az európai kontinensen a harmadik viadal volt. A Vuelta a España majd csak ezután jött az 1930-as években" – utalt a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arra, hogy az idei Giro első szakaszainak sikeres megrendezése után is fontos mérföldkövek következnek a magyar kerékpársportban. Legyen az a hazai kontinentális csapat elrajtolása, a Tour de Hongrie ProSeries minősítése vagy 2025-ben a magyar körverseny 100 éves évfordulója.

„A nemzetközi kerékpársportnak a vérkeringésében – elsősorban a szervezői teljesítményekkel – voltunk benne az elmúlt években. Másodsorban olyan versenybírókkal és sportszakemberekkel voltunk jelen, akik napi kapcsolatban állnak a külföldi bírókkal, illetve olyan csapatvezetőkkel, akikhez a magyar klub- és sportvezetők megpróbáltak kijuttatni hazai versenyzőket. Úgy gondolom, hogyha ez a rengeteg apró személyes kapcsolat nincs, akkor fel sem merülhetett volna, hogy Magyarországra hozzák az olasz országúti körverseny rajtját és első szakaszait. Önmagában tehát attól, hogy egy országnak a táji adottságai jók, és van elég forrása, az még nem feltétlenül elég ahhoz, hogy a világesemény megrendezője lehessen. Ehhez esetünkben kellett az is, hogy az elmúlt néhány évtizedben rengeteg kapcsolat kiépüljön a magyar és a nemzetközi kerékpársport szereplői között, ami miatt volt egy bizalom irányunkba" – fejtette ki Princzinger Péter A Nap Vendége műsorunkban.

„Természetesen a Giro hazai szakaszainak megrendezése a kormány támogatása és az útvonallal érintett települések pozitív hozzáállása, a rendőrség segítsége nélkül nem sikerült volna. Továbbá, ha nem lett volna az előző években, évtizedekben Tour de Hongrie, a V4-es vagy a Gemenc Kupa, akkor sem tudtunk volna felkészülni egy ilyen produkciónak a megvalósítására. Az egésznek pedig a koronája, hogy megjelentek a mezőnyben a magyarok is, és az idei Giro d'Italián három versenyzőnknek is szurkolhattunk, ami óriási jelentőségű" – emelte ki a Szövetség elnöke.

Princzinger Péter szerint biztosan tovább fog élni a Giro hatása, a sportág következő mérföldkövei között elsőként a kontinentális csapat szerepét emelte ki. „Ahhoz, hogy az utánpótláskorú versenyzők és az ő szüleik perspektívát, karrierutat lássanak a kerékpárban, tudniuk kell, hogy milyen úton lehet eljutni – például Valter Attilához, Fetter Erikhez vagy Peák Barnabáshoz hasonlóan – a World Tour mezőnyébe. Ezen az úton egy magyar Conti csapat lépcsőfok vagy ugródeszka lehet."

Ez a profi világ belépő szintje

„Egy kontinentális besorolású csapat már magasabb szintű, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által kategorizált eseményekre kap meghívást. Több világranglista pontot gyűjthetnek a sportolóik, tehát az olimpiai mozgalom irányába mutató hasznai, előnyei és értékei is vannak. Továbbá egy profi kerékpáros csapat gyakorlatilag egy egész évben úton levő, egész évben látható hirdetésifelület-halmaz. Idetartoznak a fizikai reklámhordozók, illetve a hagyományos mellett a közösségi média is. A magasabb kategóriában való részvétel azt is jelenti, hogy a csapat többet látható külföldön, aminek az országmárka-kommunikáció szempontjából is vannak előnyei és kiaknázható tartalékai. Nem véletlen az Epronex Hungary elnevezés, és az sem, hogy a Magyarország márka logó látható az összes fontos felületen" – fejtette ki a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A topligába kerekezett a Tour de Hongrie

Princzinger Péter beszélt a ProSeries-licensz három évre szóló elnyeréséről is, ami azt is jelenti, hogy a 2025-ös jubileumi Tour de Hongrie is a rangos sorozat eseménye lesz. „Ezzel a minősítéssel a hazai körverseny gyakorlatilag belépett a sportágnak a felsőházában. E fölött már csak a World Tour van. Ez a két minősítés ahhoz hasonlítható, mint amit az autósportban a Forma-1 jelent. Profi sportolók, a világelit áll rajthoz, és a legmagasabb szintű szervezési körülményeket várják el" – emelte ki.

Hallgassa meg A Nap Vendége műsorunkat, amelyben a 2023-as versenynaptárról is szó volt, és arról is, hogy a Giro hazai rendezésének egyéves évfordulóján az amatőr sportolók is a „profik útjára léphetnek". A műsorvezető Mezei Dániel.