A kormányfő kiemelte: a két állam közti kereskedelem értéke húsz év alatt 3 milliárdról 12 milliárd dollárra emelkedett, egy helyett hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül légijárattal Budapestről; akkor a gesztusokon kívül elköteleződést nem jelentő baráti együttműködésről beszélt a két ország, ma pedig közös nyilatkozatuk már stratégiai partnerségről szól.

Orbán Viktor hangsúlyozta: megtiszteltetés és nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína meghívott bennünket a gazdaságának modernizációjában való részvételre, és hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában.

Felidézte: húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott, és emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést.

A miniszterelnök megemlítette: büszkék vagyunk arra, hogy helyt állunk az ezekért a befektetésekért folytatott versenyben, majd kijelentette, Magyarország továbbra is korrekt, tisztességes körülményeket biztosít az itt beruházó kínai vállalatok számára.

Megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a legmodernebb nyugati és a legmodernebb keleti technológia Magyarországon találkozhasson és építhessen ki együttműködést - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a magyaroknak komoly ambíciói vannak, hiszen miután az előző egy szégyenteljes évszázad volt, amit elvesztettünk, a 21. századot már megnyerni akarjuk.

Hangsúlyozta: ehhez a győzelemhez pedig nekünk partnerekre, befektetőkre és a világ legmodernebb technológiájára van szükségünk.