Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Idehaza nagyot ugrott a külkereskedelmi mérleg hiánya áprilisban. A szakértő szerint április volt a koronavírus-járvány tetőzésének időszaka, így tehát a mind a kivitel, mind a behozatal zuhant. A következő hónapok már jobb adatokat hozhatnak. Mindenképpen nagyot esik a budapesti turizmus idén. A belföldi vendégek fővárosba csábítása mentheti meg a számokat. A hogyanról kérdezzük a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjét. A motort károsító lerakódások képződnek a városban használt autókban. Ennek hátterében az áll, hogy az üzemanyag égése nem tökéletes. Van megoldás, kiderül pénteken reggel. Nem akkora a visszaesés az autópiacon, mint hitték – interjút hallhatnak az Opel Magyarország ügyvezető igazgatójával. De kiderül az is, hogy hogyan teljesített a Növekedési Hitelprogram Hajrá! A növekedés.hu újságírója érkezik a stúdióba. Várja Önöket Szűcs Péter.

2020-06-05 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2020-06-05 06:35:00

Ismét a nem konvencionális eszközökhöz nyúlt az Európai Központi Bank. A kormányzótanács nem változtatott az irányadó kamatokon. Ugyanakkor a járványvédelmi sürgősségi program keretösszegét megduplázták, és fél évvel kitolták a határidejét is. Így 1350 milliárd eurónyi eszközt vásárolnak a jövő év közepéig. Emellett a meglévő eszközvásárlási program havi 20 milliárd eurós vásárlásaival együtt az év végéig fennáll a 120 milliárd eurós nettó eszközvásárlási ideiglenes keretösszeg is. Bár jelentős nyersanyagkincsektől, vasúti csomópontoktól esett el Magyarország a Trianoni Békeszerződés után, de megmaradt a jelentős élelmiszeripara és elkezdhetett fejlődni a könnyűipara. Sőt, a banktőke jelentős része is az egyharmadnyi országrészben maradt. A kisebb Magyarország átállt egy más típusú gazdasági működésre. Más kérdés, hogy az erősebb infláció és a háborús kölcsönök elvitték a korabeli középosztály megtakarításait. Több mint 10 százalékot zuhant a kiskereskedelmi üzletek forgalma idén áprilisban. Az eredmény megfelelt a várakozásoknak, mert a márciusi élelmiszer- és tisztítószer-felhalmozás után várható volt a boltok forgalmának visszaesése. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Tóth Anna és Szűcs Péter.

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2019-09-10 06:35:00

    Az éves előirányzat alig több mint felét teszi ki az első nyolc hónap összesített államháztartási hiánya. A deficit augusztusban 158 milliárd forint volt, az első nyolchavi hiány így 510 milliárd forint lett. A tárca megerősítette, hogy az éves, GDP arányos 1,8 százalékos deficitcél teljesíthető. Kettéválik a Danubius Szállodalánc. Ugyanaz marad a menedzsmenti és tulajdonosi kör, de a városi szállodákról leválnak az úgynevezett Danubius SPA hotelek. Ezek mostantól ENSENA gyógy-szállodákként működnek tovább. 5 hotel elnevezése változik meg. A brazil kormánynak komoly gazdasági érdeke fűződik az esőerdők irtásához – mondta a Trend FM által megkérdezett klímakutató. A Brazil Űrkutatási Intézet adatai szerint idén eddig csaknem kétszer annyi esőerdő pusztult el Brazíliában, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A csökkenés több mint 6400 négyzetkilométernyi. Szakértők szerint 2008 óta idén először, ismét elérheti a 10 ezer négyzetkilométert a kiirtott esőerdő összterülete az Amazonas-medence Braz