Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Megtorpant az albérleti díjak emelkedése Budapesten és más egyetemi városokban is. Ez jó hír azoknak, akik hétfőn tudják meg, merre tanulnak tovább a felsőoktatásban. Szeptember közepétől lép életbe az Európai Unió négy éve elfogadott irányelvének néhány rendelkezése, ami segíti majd a fizetési megoldásokkal foglalkozó cégeket a piacra kerülésben - szakértőket kérdeztünk. Speciális magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket helyezett üzembe augusztus elején a MAVIR, a gyártó miskolci cég vezetőjét faggattuk. És egy fontos újdonság: megdőlni látszik egy korábbi mítosz. II. Lajos a mohácsi csata után nem a Csele patakba, sokkal inkább a Duna egyik mellékágába fulladhatott. De szó lesz a kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről is.

2019-07-16 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-07-16 06:35:00

Hiába lassult tovább a GDP-növekedés, a kínai emberek bíznak a vezetésükben és az országuk gazdaságában. A Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa szerint erre tökéletes példa, hogy a 6,2 százalékig csökkenő második negyedéves GDP-bővülés mellett a kiskereskedelmi forgalom majdnem 10 százalékos erősödést mutatott éves szinten. Emellett az ipari termelés volumene is több mint 6 százalékkal emelkedett, ami jóval meghaladja a várakozásokat. Kína hamarosan megvalósíthatja azt a régi tervét, hogy a belső fogyasztás váljon a gazdasági növekedés motorjává. Közben negyedéves szinten 3,4 százalékkal zuhant a szingapúri gazdaság teljesítménye, amire 7 éve nem volt példa. Szingapúr lehet a kereskedelmi háború első nagy vesztese. Nagy változások lesznek jövőre a szakképzési rendszerben. A TanfolyamOKJ.hu információi szerint a jelenleg választható felnőttképzések számát majdnem a negyedére fogja csökkenteni a kormány a Szakképzés 4.0 terv alapján. A képzési idők a jelenlegi nagyjából 1 éves szintről másfél – 5 évesre nőnek illetve a rugalmas képzési forma is eltűnik. A szabályok nem ismerete még nem mentesít a betartásuk alól – mondta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Baranyi Dóra szerint a vendégek legtöbbször elmulasztják, hogy kellőképpen tájékozódnak a jogaikról és a kötelezettségeikről, amikor igénybe vesznek egy szolgáltatást. Sokszor nem tudják például, hogy a szolgáltató milyen esetekben nem vállal felelősséget az esetleges balesetekért vagy károkért. Viszont, ha nem megfelelő a beígért szolgáltatás, a fogyasztó visszakövetelheti a jegy árát. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Szűcs Péter és Németh László.

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2018-10-18 06:35:00

    Folyamatosan újul meg hazánkban a régi, korszerűtlen ipari ingatlanállomány. A modernizáció egyik jele a létesítmény energiahatékonyságának növelése, amellyel a bérlők rendkívül kedvező költséghatékonyságot érnek el, hiszen így kevesebbet kell fűtésre, vagy hűtésre költeniük – mondta el az Otthontérkép csoport vezető elemzője. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg mekkora hányadát teszik ki Magyarországon a korszerű ipari ingatlanok a régieknek. Az esport a világ egyik leggyorsabban növekedő iparágának számít. Az Esport Universum vezérigazgatója elmondta, hogy a kompetitív videójátékozást már az Olimpiai Bizottság is elismerte, mint sportot. Tischler Márk azt is elmondta, hogy a legnagyobb sportegyesületek már mind indítottak esport szakosztályt és ebbe a sorba Magyarország is elkezdett beállni. Arról, hogy mekkora pénz mozog az esport mögött és, hogy mekkora követőbázissal rendelkezik. A szakértő szerint nem lenne ördögtől való az állam nyugdíjelőtakarékossági piacra lépése, de mindenképpen körültekintően kell eljárnia a kormánynak. A Nyugdíjguru.hu főszerkesztője Farkas András szerint az állam úgy adhat további piaci előnyöket az állampolgároknak, hogy azzal nem teszi tönkre a piaci szereplőket. Beszünteti a Google az applikációk előre telepítését azokon a készülékeken, amin az Android operációs rendszer fut. A technológiai óriás egy 5 milliárd eurós bírság miatt döntött így, amelyet még korábban az EU szabott ki rá. a döntést követően a készülékek gyártói szabadon dönthetnek arról, hogy mely böngészőket telepítik fel előre a készülékeikre. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

    Belehallgatás: