Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Megtorpant az albérleti díjak emelkedése Budapesten és más egyetemi városokban is. Ez jó hír azoknak, akik hétfőn tudják meg, merre tanulnak tovább a felsőoktatásban. Szeptember közepétől lép életbe az Európai Unió négy éve elfogadott irányelvének néhány rendelkezése, ami segíti majd a fizetési megoldásokkal foglalkozó cégeket a piacra kerülésben - szakértőket kérdeztünk. Speciális magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket helyezett üzembe augusztus elején a MAVIR, a gyártó miskolci cég vezetőjét faggattuk. És egy fontos újdonság: megdőlni látszik egy korábbi mítosz. II. Lajos a mohácsi csata után nem a Csele patakba, sokkal inkább a Duna egyik mellékágába fulladhatott. De szó lesz a kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről is.

2019-05-07 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-05-07 06:35:00

Az amerikai elnök egy Twitter üzenetben fenyegetőzött azzal, hogy mégiscsak megemelné a kínai termékekre kivetett vámokat, mert szerinte túl lassan haladnak a kereskedelmi tárgyalások. Az sem lenne meglepő, ha Donald Trump csak blöffölt volna, hogy a héten esedékes kétoldalú megbeszélések előtt erősítse tárgyalási pozícióit. A 10-ről esetlegesen 25 százalékra emelkedő vámok rémképe ugyanakkor igencsak elbizonytalanította a befektetőket. A tűzoltó egységek késlekedése is növelhette a vasárnap Moszkvában történt repülőbaleset áldozatainak számát. A kényszerleszállás közben kigyulladt Szuhoj Superjet 100-as típusú utasszállító gép, a felszállás után vészhelyzetet jelzett, ezután fordult vissza a moszkvai Seremetyevó nemzetközi repülőtérre. Landolás közben felpattant a kifutópályáról, majd, amikor újból földet ért, kigyulladt. A gépen tartózkodók több mint fele meghalt. Egyértelműen a Húsvéthatás miatt torpant meg márciusban a kiskereskedelmi szektor. Éves szinten azért így is 5,9 százalékos növekedést mértek, de az élelmiszerek terén csak 1 százalékos volt a vásárlások bővülése. Az amerikai kormányzat repülőgép-hordozót és bombázó alakulatot küld a Perzsa-öbölbe – közölte John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Az amerikai kormány közölte azt is, hogy megtorolnak bármiféle ellenséges cselekedetet, ha Irán bárhol a körzetben beveti a Forradalmi Gárdát, vagy bármely más, hozzá köthető katonai erőt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint nem túl valószínű a nyílt háború Irán és az Egyesült Államok között. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Tóth Anna, Szűcs Péter és NESTA.

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2018-10-18 06:35:00

  Folyamatosan újul meg hazánkban a régi, korszerűtlen ipari ingatlanállomány. A modernizáció egyik jele a létesítmény energiahatékonyságának növelése, amellyel a bérlők rendkívül kedvező költséghatékonyságot érnek el, hiszen így kevesebbet kell fűtésre, vagy hűtésre költeniük – mondta el az Otthontérkép csoport vezető elemzője. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg mekkora hányadát teszik ki Magyarországon a korszerű ipari ingatlanok a régieknek. Az esport a világ egyik leggyorsabban növekedő iparágának számít. Az Esport Universum vezérigazgatója elmondta, hogy a kompetitív videójátékozást már az Olimpiai Bizottság is elismerte, mint sportot. Tischler Márk azt is elmondta, hogy a legnagyobb sportegyesületek már mind indítottak esport szakosztályt és ebbe a sorba Magyarország is elkezdett beállni. Arról, hogy mekkora pénz mozog az esport mögött és, hogy mekkora követőbázissal rendelkezik. A szakértő szerint nem lenne ördögtől való az állam nyugdíjelőtakarékossági piacra lépése, de mindenképpen körültekintően kell eljárnia a kormánynak. A Nyugdíjguru.hu főszerkesztője Farkas András szerint az állam úgy adhat további piaci előnyöket az állampolgároknak, hogy azzal nem teszi tönkre a piaci szereplőket. Beszünteti a Google az applikációk előre telepítését azokon a készülékeken, amin az Android operációs rendszer fut. A technológiai óriás egy 5 milliárd eurós bírság miatt döntött így, amelyet még korábban az EU szabott ki rá. a döntést követően a készülékek gyártói szabadon dönthetnek arról, hogy mely böngészőket telepítik fel előre a készülékeikre. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

  2018-10-17 06:35:00

  Az Országgyűlés kivételes eljárásban, 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében megszavazta a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetését. Miután a gazdasági bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik tegnap beterjesztette az erről szóló törvényjavaslatot, óriási szerződéskötési hullám indult. Nem aggódik a lakás-takarékpénztári szektor jövőjéért a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója. Tátrai Bernadett a portfolio konferenciáján azt mondta, hogy az állam idén és jövőre várhatóan 65-70 milliárd forint körüli összegben segíti az öngondoskodási szektort, az ágazat pedig 110 milliárd forintos bevételt hoz a gazdaság számára. Hazaszállíttatta, és megtízszerezte a magyar aranytartalékot a Magyar Nemzeti Bank. Így az aranykészlet nagysága a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelkedett, a tartalék 4,4 százalékát, 31 tonnát tesz ki. Profit-figyelmeztetést tett közzé a Duna House Holding a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszűnése miatt. Az ingatlanközvetítő holding szerint az az ltp-re vonatkozó törvény módosításával gyakorlatilag nullára esik a termékek iránti kereslet. Nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat szintjén. Az irányadó ráta 0,9 százalékon maradt, miközben a kamatfolyosóhoz sem nyúlt a monetáris tanács. A jegybank közölte, hogy a szigorítás elkezdése az infláció alakulásától függ, azonban jelenleg kitartanak amellett, hogy a maginfláció csak 2019 közepén érheti el fenntartható módon a 3 százalékos célt. Elsősorban vidéken lendült fel az autóbuszgyártás Magyarországon- mondta a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke a Trend FM-nek. A szakértő elmondta, hogy a fővárosi autóbeszerzéseknél az Ikarus Egyedi Kft. csődje miatt gyakorlatilag minden új csuklós buszt külföldről hozunk be, vidéken viszont a győri, a komáromi és a debreceni üzemek is egyre nagyobb kapacitással pörögnek. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

  Belehallgatás: