Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Megtorpant az albérleti díjak emelkedése Budapesten és más egyetemi városokban is. Ez jó hír azoknak, akik hétfőn tudják meg, merre tanulnak tovább a felsőoktatásban. Szeptember közepétől lép életbe az Európai Unió négy éve elfogadott irányelvének néhány rendelkezése, ami segíti majd a fizetési megoldásokkal foglalkozó cégeket a piacra kerülésben - szakértőket kérdeztünk. Speciális magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket helyezett üzembe augusztus elején a MAVIR, a gyártó miskolci cég vezetőjét faggattuk. És egy fontos újdonság: megdőlni látszik egy korábbi mítosz. II. Lajos a mohácsi csata után nem a Csele patakba, sokkal inkább a Duna egyik mellékágába fulladhatott. De szó lesz a kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről is.

2019-03-29 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-03-29 06:35:00

Más pályát járnak be idén az európai gazdaságok, mint a magyar – áll a jegybank inflációs jelentésében. Magyarországon a növekvő bérek, és foglalkoztatás, az enyhén csökkenő, de továbbra is magas szinten lévő beruházásoknak köszönhetően rövidtávon az adószűrt maginfláció emelkedhet, majd az európai folyamatok begyűrűzésével ősztől csökkenhet. Nem várható a munkanélküliség további, jelentős csökkenése – így reagált a KSH adataira az Erste elemzője. A statisztikai hivatal szerint december és február között 3,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta, 0,1 százalékponttal alacsonyabb, mint a megelőző háromhavi átlag. Gyakorlatilag megszűnt a megállapodás nélküli kilépés lehetősége a brit parlament tegnap esti ülése után- mondta a Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője a Trend FM-nek. Az alsóház nyolc alternatív Brexit forgatókönyvről szavazott, s bár egyiket sem fogadta el a képviselők többsége, a permanens, egész Egyesült Királyságra kiterjedő vámunió és a második népszavazást szorgalmazó javaslat csak szűk többséggel bukott el. Mindeközben Theresa May felajánlotta lemondását abban az esetben, ha elfogadják a korábban már kétszer leszavazott megállapodás tervezetét. Az aszályos időjárástól tartanak a magyar búza- és kukoricatermesztők- mondta a Hungrana vezérigazgatója. Ugyanakkor Nyugat-Európában az év elején több csapadék esett, így a kontinensen nem várható terméshiány. Reng Zoltán elmondta, hogy a Kína és az Egyesült Államok között körvonalazódó megállapodás felverheti a világpiaci árakat, ami jó hír lehet a magyar exportőröknek. A vártnál gyengébb lett az előzetes inflációs mutató Németországban. A Destatis közlése szerint éves alapon 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, habár az elemzői konszenzus 1,5 százalékos emelkedésről szólt. Jövőre teljesen megszüntetik az elektromos autóvásárlásra vonatkozó állami támogatást Kínában. Június végétől első körben 60 százalékkal, az egy töltéssel 400 kilométernél többet futó járművek esetében pedig 50 százalékkal mérséklődik a támogatás. A Magyar Villanyautó Klub főtitkára szerint fontos szempont az állami hozzájárulás, de ennek ellenére zömében még mindig csak a magas jövedelműek vásárolnak villanyautót. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2018-10-18 06:35:00

    Folyamatosan újul meg hazánkban a régi, korszerűtlen ipari ingatlanállomány. A modernizáció egyik jele a létesítmény energiahatékonyságának növelése, amellyel a bérlők rendkívül kedvező költséghatékonyságot érnek el, hiszen így kevesebbet kell fűtésre, vagy hűtésre költeniük – mondta el az Otthontérkép csoport vezető elemzője. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg mekkora hányadát teszik ki Magyarországon a korszerű ipari ingatlanok a régieknek. Az esport a világ egyik leggyorsabban növekedő iparágának számít. Az Esport Universum vezérigazgatója elmondta, hogy a kompetitív videójátékozást már az Olimpiai Bizottság is elismerte, mint sportot. Tischler Márk azt is elmondta, hogy a legnagyobb sportegyesületek már mind indítottak esport szakosztályt és ebbe a sorba Magyarország is elkezdett beállni. Arról, hogy mekkora pénz mozog az esport mögött és, hogy mekkora követőbázissal rendelkezik. A szakértő szerint nem lenne ördögtől való az állam nyugdíjelőtakarékossági piacra lépése, de mindenképpen körültekintően kell eljárnia a kormánynak. A Nyugdíjguru.hu főszerkesztője Farkas András szerint az állam úgy adhat további piaci előnyöket az állampolgároknak, hogy azzal nem teszi tönkre a piaci szereplőket. Beszünteti a Google az applikációk előre telepítését azokon a készülékeken, amin az Android operációs rendszer fut. A technológiai óriás egy 5 milliárd eurós bírság miatt döntött így, amelyet még korábban az EU szabott ki rá. a döntést követően a készülékek gyártói szabadon dönthetnek arról, hogy mely böngészőket telepítik fel előre a készülékeikre. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

    Belehallgatás: