2023-10-02 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2023-10-02 06:35:00

Vegyes helyzetben a magyar munkaerőpiac, gyakorlatilag nincs olyan szektor, ahol ne lenne munkaerőhiány, azonban akár hazai, akár külföldi munkavállalókban gondolkodnak a cégek vannak közös problémák. Ezek a nem megfelelő képzettségből eredeztethetők. Találtunk azonban egy abszolút nyertest is, nem csupán jól járt a szokásosnál melegebb utószezonnal, hanem munkaerőben sem szűkölködik az egyik legismertebb zalakarosi wellness hotel. Technológia rovatunkban elemezzük a ChatGPT újításait, illetve, hogy mi a helyzet a hollywoodi sztrájkokkal, ki lehet-e egyezni a mesterséges intelligencia kérdésében. A 7 órai hírek után Tokár Géza, felvidéki politológussal elemezzük a hétvégi szlovákiai választások eredményét. A tőzsdék nyitását követően pedig kiderítjük, hogy mostantól a jegybank vagy a kormány tehet többet a gazdaság fellendítéséért. Várja önöket a műsorvezető, Nagy Károly, és az adás szerkesztője, Somody Evelin!

Belehallgatás:

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-30 06:35:00

  Tovább emelkedik az infláció az év végig. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta: az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzést a 13,5-14,5 százalék közötti sávba emelte a jegybank. A jövő év elejétől lassul a pénzromlás üteme, viszont emellett a gazdasági növekedés is számottevően visszaesik, és 2023-ban már csak 0,5-1,5 százalékkal bővül a GDP. Mától lehet vásárolni az új Bónusz Magyar Állampapírból, de az inflációkövető állampapír kamatozása is jóval vonzóbbá vált. Nem a megemelkedő energiaköltségek miatt vezet be négynapos munkahetet a Libri-Bookline az irodai dolgozói számára. Egyelőre csak tesztfázisban indították el a kezdeményezést, melynek részeként külső és belső sikerkritériumokat jelölt ki a vállalat – mondta el a Trend Fm-nek a Libri-Bookline Zrt vezérigazgatója. Kötelező a részvétel idehaza a holnap induló népszámláláson. Az október elseje és november 28-a közötti cenzus kérdőívét online is ki lehet tölteni október elsejétől 16-ig. Akik interneten ezt nem teszik meg, őket számlálóbiztos keresi fel. Több mint 14 év után zárult le teljesen a 2008-as pénzügyi válságot előidéző Lehmann Brothers felszámolása. Van-e hasonlóság az akkori, és a mostani helyzet között? És elemezzük a brit jegybank soron kívüli állampapír vásárlási stratégiáját is, amivel a font mélyrepülését szeretné megállítani. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-29 06:35:00

  A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma – mondhatni rossz hírrel kezdjük a Reggeli Monitor következő adását, de egyben az is kiderül, hogy szakértők szerint munkaerő szempontból a kis- és középvállalkozások kerülhetnek jobb helyzetbe. 7 óra után bemutatkozik a faktoring, mint pénzügyi eszköz. Ha csütörtök, akkor állandó rovatunk a Kriptoverzum is jelentkezik, de ugyancsak 8 óra után szó lesz arról, hogy szombattól bővül a Szeged-Budapest közötti vasúti szolgáltatások köre, ahogy beszélünk arról is, hogy a héten tartották a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalt, aminek témája a szektor újragondolása volt. A héten a Trend FM-en kiemelt fókuszban az ingatlanpiac, így most arról hallhatnak egy összeállítást, hogy a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint augusztusban mérséklődött a lakbérek növekedési üteme. Adásunk utolsó részében javarészt a kultúra kerül előtérbe: bemutatkozik a Kultháló VEB2023 program, és utánajárunk annak is, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a könyvkiadás, ennek apropóját pedig a csütörtöktől-vasárnapig tartó 27. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál adja. Ha már programajánlók, akkor szemezgetünk az idei Kutatók Éjszakája kínálatából is. Ha az adást intő jelekkel nyitjuk, akkor a záráshoz közelítve arról is szó lesz, hogy milyen aggasztó jelek mutatkoznak az építőanyagok piacán. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-28 06:35:00

  Befejezi kamatemelési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank – jelentette be a jegybank elnöke. Az MNB 11,75 százalékról 13 százalékra emelte az alapkamatot, és bár a továbbiakban is folytatódik a monetáris szigorítás, ez már nem jelenti az alapkamat további emelését. Inkább a likviditásszűkítésre helyeződik a hangsúly. Az inflációs előrejelzését felfelé, a növekedési kilátásokat lefelé módosította a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank alelnöke elmondta: a GDP idén 3-4 százalékkal bővülhet, jövőre pedig 0,5-1,5 százalékra lassul le a növekedés. Bár a régiós országok közül a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése volt a legnagyobb mértékű, ez mégsem tudta megfordítani a forint gyengülését – mondta az Equilor pénzügyi innovációs vezetője. A magyar fizetőeszköz árfolyama tartósan a 400 feletti tartományban ragadt az euróval és a dollárral szemben, de a devizakilátásokat több tényező is javíthatja. Rövidtávon nem helyettesíthető más forrásokból az orosz vezetékes gáz Európában. Az Equilor vezető elemzője szerint az LNG terminálok kiépítése még jelentős időt vesz igénybe, Észak Afrikában és Norvégiában pedig már nem lehet újabb nagyméretű mezőket megnyitni. Jelentősen bővült a magyarországi kockázati tőkebefektetési piac a második negyedévben. Áprilistól júniusig 39 tranzakció keretében összesen 31 milliárd forintot fektettek be 38 vállalkozásba, ami a duplája a tavalyinak. A tőkebefektetések tíz különböző szektorba irányultak, 50 százalékban az ingatlan, illetve az üzleti és ipari szolgáltatások piacára. Egy év alatt 21 százalékkal emelkedtek a garázsárak Budapesten. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a budai kerületekben 5-6 millió forint között alakul az átlagár. Már alig látszik különbség az egyes városrészek között. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-27 06:35:00

  Mivel ez a hét ingatlanpiaci hét a Trend FM-en a Reggeli monitorban kimelt helyen szerepelnek az ingatlanpiaci folyamatok és történések. Igy szó lesz arról, hogy zöld lakópark lesz az ATENOR első lakóprojektje, ahol teljes egészében fosszilis tüzelőanyagok nélkül biztosítják majd az otthonok hűtését és fűtését, garantálva az alacsony fenntartási költségeket, és arról is, hogy felértékelődik az ingatlanos szakértelem a lelassult használtingatlan piacon. Az olaszországi választásokról, az első női miniszterelnökről, és a vélhetően megalakuló jobb-közép kormány lehetőségeiről a Növekedés.hu munkatársát kérdezzük, Az olajpiacról az Equilor szenior elemzőjét. Beszámolunk arról is, hogy Magyarországon 5 hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások romlása, és hogy kölcsönpohárra cseréli a repoharakat egy magyar vállalkozás, és arról is, hogyan lehet javítani a projekt gyárak hatékonyságát, és az Erste stratégájával nyitja a tőzsdét, a műsorvezető nagy Károly.--

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-26 06:35:00

  A donyecki- és luhanszki „népszavazások” után beszélünk arról, hogy milyen változás állhat be az orosz-ukrán háborúban. Elegendő lehet-e többszázezer orosz besorozása a hadihelyzet megfordítására, vagy ennél sokkal, de sokkal több várható az oroszoktól. A keleti háború és az energiapiaci válság árnyékában megtartott olasz választásokról is ejtünk pár szót, de megnézzük azt is, hogy idehaza a vállalkozók milyen mentőcsomagot szeretnének a kormánytól az energiaköltségeik féken tartása érdekében. Az államháztartási adatokat átfésülve azt is kivesézzük, hogy lesz-e erre elengedő állami pénz. Az ingatlanpiaci tematikus hét keretében a prémiumingatlanok piacát nézzük meg elsőként. A legkorszerűbb energetikai kialakítással rendelkező ingatlanok felé tolódott el a kereslet a prémiumkategóriában is. A régebbi, műszaki szempontból nagyobb átalakításra szoruló ingatlanok tulajdonosai számára a bérbeadás jelenthet kedvező megoldást. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Nagy Károly.

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-16 06:35:00

  Fejlemények történtek a magyar állam ellen indított jogállamisági eljárásban és a korrupcióellenes intézkedések vállalásában is. Az Európai Parlament szerint Magyarország már nem tekinthető teljes értékű demokráciának. A labda ezután az Európai Tanács térfelén pattog, mi pedig a Reggeli Monitorban megpróbálunk rendet tenni az eljárások, vállalások között. Emellett hétvégén dönthet a kormány az üzemanyag- és élelmiszer-árstop meghosszabbításáról, mi pedig sorra vesszük, hogy milyen változások jöhetnek a hazai élelmiszerpiacon. Kriptoverzum című rovatunkban az ezekben az órákban zajló Ethereum frissítés lesz középpontban, a hálózatfejlesztés tehát sikeres volt. Megunhatatlan téma az aszályhelyzet, de szó lesz arról is, hogy mit tehetünk, ha betörővel találkozunk otthonunkban. Hétvégéről pedig a Magyar Jogi Könyvszalont ajánljuk Önöket. A mikrofonnál fél 7-től Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-15 06:35:00

  Rendkívüli adó kivetését javasolja az energiacégekre az Európai Bizottság. A brüsszeli testület elnöke azt mondta: az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatása akár 140 milliárd eurót is hozhatna a tagállamoknak. Máris visszaesés látható a gázfűtéses, és növekedés a hőszivattyús ingatlanok keresletében. Az adatok alapján a vevők nyitottabbak az energiatudatosabb megoldásokra, már számolnak azzal, hogy a különböző fűtési típusok alapvetően meghatározhatják a jövőbeli kiadásaikat. Sok állami intézményben és cégnél energetikai korszerűsítésre lenne szükség, vagy az otthoni munkavégzés elrendelésére – mondta a Friisberg & Partners alapítópartnere. Az otthoni munka azonban a munkavállalóknak se kedvez a magas rezsiárak miatt, ezért a vállalatok mérlegelik a rezsihozzájárulás fizetését. Egyre több boltban alakul ki hiány a hatósági áras, 2,8%-os UHT tejből. Annyira megnőtt rá a kereslet, hogy még úgy is sokszor szűkös a kínálat, hogy a tejtermelők az előző hónapban csaknem 11 millió dobozra emelték a kibocsátásukat az egy évvel korábbi 5,3 millió dobozról. A külpolitikában és a gazdaságban is a Kelet és a Nyugat között próbál egyensúlyozni Szerbia – mondta a Külügyi- és Külgazdasági Intézet kutatója. Ezt jól jelzi, hogy néhány napja a szerb kormányfő az Egyesült Arab Emírségektől egy 1 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg, majd pedig a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult egy készenléti hitelkeret ügyében. 25 éves a Google. 1997 szeptember 15-én jegyezték be az internetes domaint, azóta pedig óriási növekedésen van túl a vállalat, úgy cégértékben, mint szolgáltatásokban. A Trend FM Szenzor című műsorának műsorvezetője azt mondta, a Google munkássága az egész internetet megváltoztatta. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-09-14 06:35:00

  Továbbra sincs béke Ukrajnában, bár az oroszok által elfoglalt területek egyre nagyobb részét sikerült visszafoglalnia az ukránoknak. De mennyire hihetünk az újabb győzelmi jelentéseknek, és beláthatóvá vált e már a háború vége? A Reggeli Monitorban erről is megkérdezzük a szakértőt, de szó lesz arról is, hogy a hazai vállalkozások 26 százaléka tervez elbocsátásokat a negyedik negyedévben, és arról is, ho