Kis mértékben, de megmozdult az euró-dollár árfolyam a választások hatására. Az 1,14 alatti szintről majdnem elérte az 1,15-ös szintet. Kolba Miklós szerint ennek az az oka, hogy nem lett meglepetés az időközi választások eredménye. A részvénypiacokon is csak mérsékelt éreztette a hatását. Ami viszont lényeges, hogy hosszabb távon milyen hatása lesz ennek a választásnak. Nem feltétlenül nagy árfolyam ingadozásokat kell várni, sokkal inkább egy lassú, de trend-szerű elmozdulás lehet a valószínű.

Az mindenképpen fontos, hogy a republikánusok elvesztették az alsóházat, így folyamatosak lehetnek a Donald Trump elnökkel szembeni indítványok. Ezek természetesen rendre el fognak halni a republikánus többségű szenátusban. Viszont most megnőtt az esély arra, hogy ezek az indítványok egy kis bizonytalanságot idézzenek elő, ami meglátszódhat az árfolyamban is. Az egyértelmű, hogy innentől kezdve nem csak az elnöki rendeleteknek kell a reflektorfényt kapniuk, hanem a demokraták úgymond támadásainak is. Nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a belpolitikai csatározásoknak.

Eljöhet a megbékélés időszaka?

A választásokkal kapcsolatban több demokrata és republikánus politikus, sőt még Donald Trump is megemlítette azt, hogy el kell jönnie a megbékélés időszakának az Egyesült Államokban. Az állandó huzavona mellett nem lehet irányítani egy országot. Azonban nehéz elhinni, hogy összefogás jöhet a politikai oldalak között. Például a Donald Trump által tervezett adócsökkentéseknek a demokraták könnyen gáncsot vethetnek a képviselőházban, ez pedig könnyen szíthatja még a tüzet a pártok között. Kolba Miklós szerint az mindenképpen pozitív, hogy Trump nyit az ellenzék felé és az, hogy két-párti együttműködésről beszélt. Szerinte ez a békülékeny hangulat hosszútávon megnyugtathatja a piacot.

Exportláz Kínában

Az USA – Kína kereskedelmi csatározások ellenére jól teljesített a kínai külkereskedelem. A számok az export és az import tekintetében is pozitívak lettek. Itt viszont arról lehet szó, hogy a kínaiak előre kompenzálják a 2019 januárjától 25 százalékra duzzadó vámokat. Több mint valószínű, hogy arról van szó, hogy próbálnak minél több terméket kivinni ameddig csak 10 százalékos vámmal kell számolniuk. Azt is mondhatjuk, hogy ez egy előre menekülő exporthullám. Az elemzők arra számítanak, hogy az év hátralevő két hónapjában is ilyen jól fog teljesíteni a kínai külkereskedelem, azonban azt nehéz megjósolni, hogy január elsejétől hogyan fognak alakulni a számok.

A beszélgetésben bővebben is szó esik Kína gazdaságáról, illetve szó lesz Angela Merkel távozásáról a pártelnöki székből. Merkel vajon képes lesz megtartani a kormányfői tisztségét, vagy ellenlábasainak sikerül letaszítani a kancellári posztról? Kolba Miklóssal, az ING senior treasury üzletkötőjével Nagy Károly készített interjút, amit itt meghallgathatnak: