„Optimistán nyilatkozik mind a FED elnöke, mind más gazdasági szakértők azzal kapcsolatban, hogy jó irányba folytatódhat az amerikai gazdaság növekedése 2018-ban. A munkaerőpiac rendben van, a bérek emelkednek, van fogyasztás” – így kommentálta a jelenlegi helyzetet Kolba Miklós, az ING senior üzletkötője. Donald Trump infrastrukturális felújítási programja esetleg megemelheti az inflációt, bár ezt kamatemeléssel lehet hűteni a szakértő szerint. 1,2180 körül van egy olyan technikai támasz, amely korlátozhatja a dollár erősödését az euróval szemben. Innen a következő ellenállás 1,2140, a technikai 100 napos mozgóátlag pedig 1,1919.


Kolba Miklós szerint hosszabb távon inkább a dollár gyengülése irányába hatnak a folyamatok. Az Egyesült Államok hiába hajt végre fokozatos monetáris szigorítást, most felerősödtek az eurózónával kapcsolatos izgalmak, és a piac most arra fókuszál, hogy Európában mikor vezetik ki az eszközvásárlási programot, és hogy mikor kezdődik el végre a kamatemelés. Az ING senior üzletkötője szerint a hétvégi olasz választások és a német szociáldemokraták nagykoalícióról szóló szavazása megmozgathatják az euró kereskedését. Az angol font árfolyamában egyelőre nincs benne a Brexit. Kolba Miklós szerint a piac egyelőre nem tud mit kezdeni a helyzettel és beletörődött abba, hogy az Európai Unió és a brit kormány közötti tárgyalások megfeneklettek.

Itt hallgathatja meg a Reggeli Monitorban elhangzott teljes beszélgetést. Kolba Miklóst, az ING senior üzletkötőjét Nagy Károly kérdezte.