A Föld északi féltekén a nagy szárazság, a déli földgömbön pedig a szokásosnál szárazabb tél nem támogatja a gabonák fejlődését. A befektetők ezért egyre jobban tartanak attól, hogy visszaesnek a terméshozamok- mondta el a Saxo Bank elemzője, Végh István a Trend FM reggeli műsorában.

A gabonapiac szempontjából az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium pénteki világpiaci jelenése lehet meghatározó, és mozdíthatja meg az árakat a tőzsdén. A hétfői gabonaminősítő jelentés szerint az amerikai termésmennyiséggel nem lesz gond, ugyanakkor visszaesett a kiváló minősítésű gabona mennyisége. Ez pedig azt jelzi, hogy a tengerentúli termelőket is utolérte a globálisan tomboló szárazság.

Az államnak kell beavatkoznia a világ legnagyobb rézbányájánál

A világ rézkitermelésének öt százalékát adó chilei Escondida bányában már hosszú ideje zajlanak bértárgyalások a szakszervezetek és az ausztrál bányavállalat, a BHP Biliton között. A cég ajánlatát a dolgozók és a szakszervezeti tagok 85 százaléka elutasította, ugyanakkor a vállalat az állam beavatkozásával tehet pontot az ügy végére.

 

 

Végh István szerint egy újabb sztrájk nem csak az Escondidában, hanem az egész dél-amerikai piacon termelés kiesést jelentene. Mindeközben a kereskedelmi háborútól való félelem is felsejlik a háttérben, vagyis egy jelentős réz árfolyam emelkedés következhet be, ha nem sikerül megegyeznie a bányászoknak az ausztrál vállalattal.

A kereskedelmi háború kockázatai az olajpiacra is áthúzódnak. Az elmúlt héten továbbra sem nyitottak lényeges short pozíciót a jelentésköteles befektetők, ami jelzi, hogy egyelőre limitált az árak csökkenése lefelé. Ugyanakkor egy nagyobb mértékű kereslet kiesés már új helyzetet teremtene. Venezuela és Líbia kitermelése mindig kétséges, az új kockázatot pedig Irán jelenti. Az Egyesült Államok életbe léptette szankcióit a közel-keleti országgal szemben, az iráni reakció pedig komoly rallyt indíthat el a nyersolajpiacon. Végh István szerint azonban a bikák elindulására még várni kell egy darabig.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. A riporter Szűcs Péter.

Előző heti árupiaci körképünket itt hallgathatják meg.