A cég arcaként ismert Jack Ma egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben beszélt először visszavonulási terveiről. Az 55 éves üzletember jótékonysági és oktatási tevékenységekre összpontosítaná az erejét. Az egy évvel ezelőtti bejelentés hatására az Alibaba részvényeinek ára majdnem 4 százalékkal esett a New York-i tőzsdén, és csak két nappal később kapaszkodott vissza korábbi értékére. Az akkori megingás jól érzékelhető jele annak, hogy mennyire összeforrt Jack Ma személye az általa alapított vállalattal. A kínai vállalati kultúrában ráadásul kifejezetten szokatlannak számít, hogy az alapítók ilyen fiatalon visszavonuljanak.

Fokozatos kivonulás

Ma egy hosszú távú terv keretében vonul ki az Alibaba-csoport vezetéséből. Ezt azzal magyarázta, hogy véleménye szerint a vállalat vezetésének viszonylag fiatalnak kell lennie, de a távozásának nem szabad hatást gyakorolnia a cég tevékenységére. A cég társalapítója a soron következő, 2020-ban esedékes részvényesi közgyűlésig megtartja helyét az igazgató tanácsban, ezt követően pedig élete végéig tagja marad az Alibaba Partnership nevű, 38 fős vezetői testületnek, amely az igazgatói tanács tagjainak többségét kinevezi.

Utódja az elnöki poszton az új generációt képviselő, 47 éves Daniel Csang lesz, aki 2015 óta a vállalat vezérigazgatójaként dolgozik. Csang olyan időszakban veszi át az Alibabát a cégalapítótól, amikor az internetes kereskedelem piaca jelentős mértékben lelassult. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ország internetes kereskedelmi forgalma 2019 első felében csupán 17,8 százalékkal nőtt, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 32,4 százalékos bővüléssel.

Jack Ma, eredeti kínai nevén Ma Jün 17 társával együtt 1999-ben alapította az Alibabát egy, a kelet-kínai Hangcsou városában lévő kis lakásban, melyben több lakótársával együtt élt. A technológiai szakképzettséggel nem rendelkező volt angoltanár két évtized alatt a világ egyik legismertebb és Kína egyik legtekintélyesebb vállalatává fejlesztette a céget, melynek piaci értéke jelenleg közel 460 milliárd dollár, és több mint 100 ezer embert foglalkoztat.

Bill Gates után szabadon

A Forbes magazin több mint 38 dollárra becsüli Jack Ma vagyonát, mellyel Kína leggazdagabb emberének számít. Az Alibaba társalapítója, aki egyszer úgy nyilatkozott, hogy életében akkor volt a legboldogabb, amikor havi 12 dollárt keresett angoltanárként, az elmúlt év során egyre nagyobb hangsúlyt fektetett jótékonysági tevékenységére. Fákat ültetett a Góbi-sivatagban, hogy felhívja a figyelmet az elsivatagosodás elleni küzdelemre. Az Alibaba nevében 145 millió dollárral támogatta a kínai női futballt, és különféle nemzetközi konferenciákon szólalt fel a többek között a nők társadalmi szerepének megerősítése, valamint a technológia jó célokra történő felhasználása mellett. Egy évvel ezelőtt, amikor leköszönési terveiről először beszélt, azt nyilatkozta, hogy Bill Gates nyomdokaiban akar járni.