A gazdasági államtitkárság prognózisa szerint Svájc hazai összterméke 0,8 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban 1,1 százalékos, tavaly decemberben pedig még 1,5 százalékos növekedésre számítottak 2019-re. Ha bejön az előrejelzés, akkor 2012 óta a leglassabb ütemben bővülhet az alpesi ország GDP-je. Tavaly a növekedés még 2,2 százalékos volt.

A kormány szerint érezhető hatással van a helyi gazdaságra az amerikai-kínai kereskedelmi háború, ami ha tovább mélyül, még jobban visszafoghatja a gazdaságot. A svájci külkereskedelmet elsősorban egyik legfontosabb exportpartnerének, Németországnak a gazdasági visszaesése hátráltatja.

Az alig 41 ezer négyzetkilométeres országot adóparadicsomként is szokás emlegetni a svájci székhelyű nemzetközi vállalatoknak adott adókedvezmények miatt. Egy nemrég lezajlott referendum során azonban eltörölték ezt a privilégiumot. Egy másik közelmúltbeli, Svájccal kapcsolatos hír, hogy már negatív kamatszint mellett hiteleznek egyes svájci bankok, főként nagy intézményi befektetőknek.