Még tegnap  este a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője azt mondta, hogy "belátható távolságban van" a Hableány kiemelése, a hajó rövidesen emelhetővé válik. Jasenszky Nándor a sajtótájékoztatón ismertette: a négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük megtörtént, a megfelelő pontokon helyezkednek el, és fel vannak adva az uszályokra.  A Clark Ádám úszódaru elfoglalta a helyét, ahonnan az emelést végrehajtja, és hamarosan összeáll a négy hajóból álló úszómű.

A TEK szerint nagyon fontos, hogy "minden a helyén legyen" az emelésnél, hiszen 70 éves a hajótest, és bár engedéllyel rendelkezve hajózott a Dunán, nem tudható, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a hajó egyben kiemelhető legyen. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.