A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki végelszámolónak, az ügyfeleknek és betéteseknek 31 millió forint értékhatárig az Országos Betétbiztosítási Alap nyújt kártalanítást.

Mint ismeretes, a jegybank tavaly augusztusban számos kötelezést írt elő és bírságot is kirótt az NHB Bankra. A hitelintézetnél tavaly decemberre rövid idő alatt kialakult likviditási problémák  miatt 2018. december 18-i végzésében a jegybank elrendelte a betétek kifizetésének ideiglenes korlátozását, 7 millió forintban maximálva a betétesek által felvehető összeget. Emellett megtiltotta a banknak újabb kötelezettségek vállalását, az előírások betartásának ellenőrzésére felügyeleti biztost is kirendelt. Ideiglenes intézkedéseit az MNB 2019. január 17-i illetve 2019. február 15-i végzéseiben további 30-30 nappal meghosszabbította.

Az NHB Bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát tette ki. A nyilvántartások szerint az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanításának várható mértéke a sajtóban megjelent 10-12 milliárd forintos összeg töredékét teszi ki. Összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel a hitelintézetnél.

A részletekről a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőjét, Binder Istvánt Imre Lőrinc kérdezte.