A 2012-ben hatalomra lépő Mohamed Murszi, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnöke ellen hatalmas tömegek tüntettek, majd a hadsereg - Abdel-Fattáh esz-Szíszi akkori védelmi miniszter vezetésével - 2013-ban el is távolította őt tisztségéből, mert azzal vádolták, hogy támogatja az iszlamista mozgalmakat, elsősorban az azóta betiltott Muzulmán Testvériséget. Szíszit azután elnökké választották, és erős kézzel leszámolt az iszlamistákkal és más ellenfeleivel. A Muzulmán Testvériséget terrorszervezetnek nyilvánították, és 2013 óta több tízezer embert vettek őrizetbe.

A volt elnök azóta börtönben volt, és több perben elítélték. Húszéves börtönbüntetését töltötte erőszakra való felbujtásért: az ítélet szerint Murszi erőszakos összecsapásokra buzdította híveit az ellene tüntető tömeggel szemben 2012 végén. A megbuktatott államfőre emellett egy 25 éves börtönbüntetést is kiszabtak bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása miatt Katarnak. Mohamed Szudan, a Muzulmán Testvériség egyik londoni vezetője úgy vélte: Murszi halála "előre kitervelt gyilkosság" volt, mert az egykori elnöktől megtagadták a gyógyszereket és a látogatásokat, és alig lehetett bármit tudni egészségi állapotáról. Murszit a dél-kairói Tora börtön egy különleges szárnyában őrizték, ahol jogvédők szerint a fogva tartási körülmények messze elmaradtak az egyiptomi és nemzetközi standardoktól.

Frissítés:

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa független vizsgálatot kér Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök halála ügyében. A Genfben kedden kiadott közlemény szerint ennek ki kell terjednie a politikus közel hat évig húzódó fogva tartásának minden körülményére. A hadsereg által a hatalomból eltávolított iszlamista államfőt kedden, szűk családi körben eltemették. Az állami média egy magát megnevezni nem akaró orvos szakértői forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a halál oka szívroham volt. A Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervlitezet, amelynek Murszi is a tagja volt, "nyilvánvaló gyilkosságnak" nevezte a halálát.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és a Corvinus Egyetem tanársegédje szerint Murszi politikai koncepciós per áldozata lett, ugyanakkor ez sem feledteti el sikertelen kormányzását. A szakértő szerint a néhai egyiptomi elnök nem gyilkosság áldozata lett. Szalai Mátéval Imre Lőrinc beszélgetett.