A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai szerint 2018 negyedik negyedévében négy új irodaépülettel bővült a modern irodapiaci állomány. Átadták a HillSide Offices, a Tópark Offices, a Pasaréti Irodaház valamint a Societé Budapest irodaépületét, összesen több mint 44 ezer négyzetméteren.

Bár az üresedési ráta enyhén emelkedett a harmadik negyedévhez képest, még így is rekord alacsony szinten, 7,3 százalékon áll. Az agglomerációban viszont a 40 százalékot közelíti a kihasználatlan területek aránya. A legtelítettebb alpiac a Pest Nem-Központi alpiac volt, itt az üresedés mindössze 3,4 százalék. A Váci úton ennél valamivel magasabb, 4,3 százalékos a kihasználatlanság, ugyanakkor a legmagasabb bérlői aktivitást itt láthatjuk: a teljes volumen 38 százaléka realizálódott ezen a környéken. Az Észak-Buda alpiac lényegesen lemaradva, 15 százalékos részesedéssel követi a Váci utat.

Az irodák iránti kereslet egyébként egy év alatt 19 százalékkal nőtt, a bérbeadások több mint harmadát az új szerződések tették ki, a szerződéshosszabbítások pedig az egynegyedét. Összesen 202 bérleti szerződést regisztráltak a negyedik negyedév során.

A felmérésben részt vevő Robertson Hungary ingatlanpiaci elemzője elmondta, hogy az idei évben az átadások volumenének visszaesésére számít. Jakab Edittel Imre Lőrinc beszélgetett.