Tíz évvel a válság után azt mondhatjuk: sokat tanultunk az elmúlt időszakban a pénzügyekről, de még mindig bőven van szükség a pénzügyi tudatosság fejlesztésére Magyarországon. Miközben abban gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy a pénzügyi ismeretek fejlesztése kulcsfontosságú a gazdaság minden szereplője számára, a felmérések szerint a magyar lakosság ezen a téren jócskán le van maradva a fejlett országoktól.

Miközben a pénzügyi ismereteink hiányosak, aközben nap mint nap mesés hozammal kecsegtető befektetési lehetőségekkel bombáznak minket, kedvezményesnek tűnő hitelkártya-ajánlatok landolnak a postafiókunkban, egy óra alatt felvehető személyi kölcsönökről kell döntenünk; arra biztatnak, hogy készpénz vagy bankkártya helyett a mobilunkkal fizessünk, gondoskodjunk a nyugdíjas éveinkről, kössünk biztosítást és néha még a csapból is kriptodevizás hírek folynak. A pénzügyek egyre bonyolultabbak és egyre inkább a digitális csatornákra terelődnek – sosem volt még ennyire fontos, hogy megtanuljunk eligazodni ebben a világban.

Ráadásul nem csak a pénzügyek, hanem a munka, a vállalkozások világa is gyorsan változik. A becslések szerint a jelenlegi gyerekek hatvan százaléka olyan szakmában fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik. Vajon hogyan lehet akkor az iskolai keretek között felkészülni ezekre? Miközben a média előszeretettel kapja fel a sikersztorikat a garázsból indult családi cégekről, amelyekből aztán milliárdos árbevételű vállalkozások lettek, keveset beszélnek a buktatókról és azokról a kudarcokról, amelyek megfelelő kezelése elengedhetetlen volt a sikerhez vezető úton.

Szeptemberben és októberben ezek a témák kerülnek terítékre az ország négy városában. A Privátbankár.hu és több hazai egyetem közreműködésével megvalósult Pénzügyi Tudatosság Diákfórum 2019-ben elsősorban a diákoknak és a diákokról szól - a családi pénzügyektől a megtakarításokon át a biztosításokig, a pénzügyi csalások ellen való védekezésig szakértő előadók segítségével, a fiatalok számára is könnyen befogadható előadások és kvízjátékok segítségével járják körül a pénzügyek és a pénzügyi tudatosság legégetőbb kérdéseit. A fórumon a közeljövő pénzügyeivel is foglalkoznak: milyen lesz a jövő bankfiókja? Hogyan fizetünk majd?

A fórumokon sikeres helyi vállalkozókat, startuppereket  kérdeznek arról, hogyan vágtak bele álmaik megvalósításába és milyen kihívásokkal találkoznak a mindennapokban.

Az újabb négyrészes rendezvénysorozat a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával valósul meg.

Helyszínek és időpontok:

Kaposvár - szeptember 24.
Győr - szeptember 26.
Zalaegerszeg - október 1.
Sopron - október 8.