A Covid első hulláma alatt a cégeknek hirtelen kellett átállni a távmunkára, gyors reakciókkal kellett minimalizálni a veszteségeket. Ekkor nagy kérdést jelentett, hogy mennyire kivitelezhető az otthoni munkavégzés, illetve az is, hogy a produktivitás megszenvedi-e ezt a környezetváltozást. Visszatekintve elmondható, hogy a legtöbbeknél bevált a home office, az alkalmazottak teljesítménye nem romlott, sőt vannak vállalatok, akik pozitív eredményekről is be tudtak számolni. A második hullám közepén viszont új kérdés kezdte el foglalkoztatni a szakembereket: Hogyan hat a home office az emberekre?

A Trend FM által megkérdezett pszichológus, Rácz Anna Zsófia (RAZS) szerint nagyon  fontos, hogy oda figyeljünk magunkra és a környezetünkben élőkre, hiszen a jelenlegi helyzetben könnyen alakulhat ki szorongás, alvászavar és más mentális problémák. Mindezekkel együtt egyértelművé válik, hogy olyan helyzetben vagyunk, amiről beszélni kell, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

A legnagyobb gondot a bizonytalanság jelenti ezekben a nehéz időkben. Rácz Anna Zsófia szerint az állandó bezártság mellett sokakban erősítheti a negatív érzelmeket az, hogy nem látják előre a jövőjüket és nem tudnak tervezni. A szakértő elmondta, hogy kellő mértékű önismeret szükséges ahhoz, hogy felismerjük magunkon, ha baj van és ilyenkor ne féljünk segítséget kérni. Kérdeztük arról is, hogy milyen tippekkel lehet egy kis változatosságot csempészni a látszólag változatlan hétköznapokba. A jelszó: kreativitás!

Rácz Anna Zsófiával Péller András beszélgetett Reggeli Monitor című műsorunkban. Az interjút itt meghallgathatják: