Javában zajlik a BudaPart projekt első ütemének kivitelezése, négy lakó- és egy irodaépülettel. A tervek szerint jövő tavaszra két lakóépületet már birtokba is vehetnek a lakók, mondta el a beruházást irányító Property Market Kft. fejlesztési igazgatója. Schrancz Mihály elmondta, hogy a BudaPart Gate névre keresztelt irodaházat és a másik két lakóépületet 2019 végéig adják át.

Habár jövő év végén megszűnhet az újlakásépítésre vonatkozó öt százalékos kedvezményes áfakulcs, a szakember ezt követően sem számít nagy visszaesésre az értékesítésben.

Jelenleg negyven százalék körüli a bérbeadottság, év végéig pedig az irodák hatvan százaléka is elkelhet - teszi hozzá a Property Market Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatója. A lakások esetében ennél is nagyobb a pörgés. Csuhay Borbála szerint az irodák esetében a megfelelő bérlői mix összeállítása a legfontosabb. A lakóépületeknél is hasonló a helyzet: a cél az, hogy hosszú távú bérleti konstrukciók szülessenek, és ne csak befektetők vásároljanak lakásokat.

A munkahelyi környezet lett az egyik legfontosabb szempont

A munkaerőhiány miatt egyre nagyobb a hangsúly az irodai környezet kialakításán - teszi hozzá Csuhay Borbála. Ez az irodán belüli munkaszervezésre, a rugalmas munkaidő és távmunka biztosítására, vagy például a pihenésre alkalmas belső terek kialakítására ugyanúgy vonatkozik, mint a külső környezetre. A BudaPart projekt esetében például a legnagyobb hívószó a Duna közelsége lehet: Csuhay Borbála szerint ma egy iroda értékét nem csak az határozza meg, hogy mennyire felkapott kerületben található, hanem elsősorban a szűkebb környezeti szempontok: milyen szolgáltatások állnak rendelkezésre, mennyire zöld a munkakörnyezet, jó-e a levegő, félre tud-e vonulni a munkavállaló egy kicsit kikapcsolódni.

Schrancz Mihály szerint a zöld minősítés ma már alapelvárás, sőt nemcsak egyes épületek, hanem egész településrészek esetében is ez jelentheti a versenyelőnyt. Mivel a budapesti irodapiacon hét százalék körüli az üresedési ráta, a dél-budaihoz hasonlóan vonzó piacokon pedig két-három százalék körüli az arány, csak a legkomplexebb és legátfogóbb projektek maradhatnak versenyben. A válság előtt még jellemző volt, hogy a fejlesztőknek szabad irodaterületeik voltak tartalékban, mára, ha irodabővítésről van szó, sokszor inkább egy másik irodaházba költözés merül fel jobb alternatívaként a meglévő bővítése helyett. Ugyanakkor ez a telítettség egyfajta piaci tisztuláshoz is hozzájárult.

Szorosabb együttműködés kell a bérlők és a fejlesztők között

Sok irodabérlőt még meglepetésként éri, hogy a fejlesztő bele akar szólni abba, hogy milyen helyen bérelhet üzletet, és ehhez milyen minőségű szolgáltatást kell adnia a bérleményért cserébe. Ugyanakkor ez mindkét fél érdeke, csak így alapozható meg egy hosszabb távú együttműködés, így alakulhat ki egy szerethető munkahelyi környezet, és egy pezsgő lakóközösség. „Nem az a fontos, hogy ki mennyit fizet, hanem hogy a csomag egyben a legjobban működjön. A bérlői mix ugyanis visszahat a teljes termékre, és így szép lassan a bérleti díjakra is”- mondta el Schrancz Mihály.

A városnegyedet a jövőben még vonzóbbá teszi a szintén a Lágymányosi-öbölbe tervezett százhúsz méter magas MOL székház, a meeting pointok és közösségi terek kialakítása. Egy kész városnegyedet – számos szolgáltatással és kiváló infrastruktúrával – kell létrehozni, ahol az ott dolgozók és a lakók sem csak átutazóban járnak, hanem a kötelezően eltöltött időn túl is otthon érzik magukat, ahol valódi közösségeket alkotnak.

 

A BudaPart projektről a beruházásért is felelős Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ingatlanfejlesztési igazgatójával, Schrancz Mihállyal, és értékesítési és vagyonkezelési igazgatójával, Csuhay Borbálával Lakatos László beszélgetett rádiónk Nap Vendége című műsorában.