A tavalyi év piaci tendenciái olyan széles körben vonzottak újdonsült befektetőket, szerencsevadászokat és önjelölt tőkepiaci „szabadságharcosokat” a befektetések világába, hogy azok már komoly piaci torzulásokat is képesek okozni egyes eszközök árazásában, elég a közelmúlt GameStop, vagy AMC körüli turbulenciát felidézni. Szakmai körökben aktív vita zajlik az 50.000 dolláros Bitcoin árfolyamról, vagy a Robinhood jelenségről, miközben sok hangos laikus veszélyes magabiztossággal hirdeti saját véleményét.

Az Európai Unió a befektetők védelme érdekében a MIFID irányelv részeként szigorú szabályokat ír elő a Befektetési Tanácsadást végző befektetési szolgáltatóknak. Csak olyan esetben adhatnak Befektetési Tanácsot, ha előtte egy teszt során megismerték az ügyfél befektetési céljait, pénzügyi helyzetét, kockázatvállalási hajlandóságát és ismereteit és ezek alapján az ügyfél számára alkalmas az adott termékkategória.

A kétes tudású és hátterű „ötletgazdák” és a közösségi médiából kiinduló részvénypiaci őrületek időszakában felértékelődik a személyre szabott, értékalapú Befektetési Tanács és azon pénzügyi szolgáltatók közreműködése, akikkel évtizedek óta kiegyensúlyozott teljesítményt érnek el az ügyfeleik. Az MKB Bank arra ösztönzi ügyfeleit és minden befektetőt, hogy a fórumok, blogok, vlogok, bejegyzések és cikkek végtelen tengerében óvatosan navigáljanak, és elsősorban a Befektetési Tanácsadásra jogosítvánnyal rendelkező szolgáltatóktól kapott, „nagybetűs” Tanácsadásra támaszkodjanak.

"Fel kell hívnunk az ügyfeleink figyelmét arra, hogy az utóbbi időben nehezebb lett a pénzpiaci terep, és az árfolyamok előrejelezhetősége. Ezzel párhuzamosan nőtt a zavaró információs zaj, és többek közt a közösségi média ellenőrizetlen tartalmai  veszélyes kockázatvállalásra bíztatják a befektetőket.  Nem könnyű ellenállni a gyors pénzszerzés csábításának, azonban az ezt választó emberek többnyire csak pénzük elvesztésekor ébrednek rá arra, hogy rossz befektetési ötleteket követtek." - mondta Dénes Szilárd, az MKB Bank Treasury értékesítési igazgatója, hozzátéve: "Tapasztaljuk, hogy a magasabb kockázatvállalási hajlandóságú ügyfelek is évek óta nem látott aktivitást mutatnak a részvénypiacokon. Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy az ügyfelek egyedi kockázati étvágyát tartjuk szem előtt, és ennek megfelelően javasoljuk ügyfeleinknek megváltoztatni a befektetési portfólióban tartott eszközök arányát. Ez a professzionális Befektetési Tanácsadás lényege. Gondosan ügyelünk arra, hogy az ügyfél eredeti hozam-/kockázatelvárása ne sérüljön."