Mik az ellenérvek?

Az egyik ellenvetés, hogy a kripto hívők által digitális aranynak nevezett Bitcoin csak tranzakciókra használható, és nincs fizikai felhasználási lehetősége, mint a valódinak. Nem lehet belőle sem alkatrészeket, sem ékszereket készíteni, így jobban kitett a piaci buborékok, azaz a mesterségesen felfújt árfolyamok képződésének. Egy másik ellenérv, hogy a decentralizált működése miatt jóval nehezebb a piaci ellenőrző szerveknek kontrollálni a működését. Végül pedig az energiaigényes előállítás miatt szokták támadni ezeket az eszközöket.

Erősödő ellenőrzés

A decentralizált működéséből adódóan különböző törvénybe ütköző tevékenységekhez kapcsolható pénzügyi mozgások is kötődnek hozzá. Ez persze a kormányzati szervek érdeklődését is felkeltette. Szerte a világon elkezdtek foglalkozni a kriptopiac szabályozásával. Ez a kriptotőzsdék tisztulását vetíti elő, ami még elfogadottabbá teheti ezt a befektetési lehetőséget a beruházók számára. A vállalkozó szellemű beruházók már jelenleg is előszeretettel kötnek tranzakciókat a különféle platformokon akár manuálisan, akár automatizált módon, például a Tradensea jövőbe mutató kripto botjai segítségével.

Mi várható a közeljövőben?

A trendek azt mutatják, hogy a különböző kriptovaluták elfogadottsága folyamatosan, nagy ütemben növekszik. Egyre több helyen lehet velük fizetni, és a befektetők egyre népesebb tábora tekinti megfelelő befektetési eszköznek ezeket a lehetőségeket. Ha az intézményi befektetők is megjelennek a piacon, méginkább felgyorsítják majd ezeket a trendeket. A biztonsággal és gyorsasággal kapcsolatos fokozódó elvárásoknak viszont várhatóan a jelenlegi altcoin dömping csak kis százaléka fog megfelelni. Az elemzők a kriptopiac szelektálódását vetítik elő. Különböző kriptoevangelisták szerint tovább fog áramlani a tőke a kriptopiacra, és a közeljövőben akár nyolc-tíz milliárd dolláros piaci kapituláció is várható.

Érdemes kriptovalutába fektetni?

A kriptopénzek piaca erős volatilitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt képes nagy emelkedésekre és sajnos beesésekre is. Emiatt kifejezetten spekulatív befektetésnek számít. Konzervatív kereskedőknek nem igazán ajánlott, de a megfelelő kockázatvállalási hajlam megléte esetén, pont emiatt, jelentős nyereséget is rejthet magában.

Bárhogy is ítéljük meg jelenleg, egyre valószínűbb, hogy a blokklánc alapú pénzügyi rendszerek a jövőben is velünk maradnak. Sőt, egy kis szerencsével akár a hagyományos pénzrendszer méreteit is elérhetik.