A november végi G20-as találkozón Donald Trump és a kínai elnök Hszi Csin-ping megegyeztek abban, hogy egyelőre nem egyeznek meg semmiben. Ennek a pozitív oldala, hogy a már régóta belebegtetett vámokat 90 nappal eltolták. Ennek hála több idő jut arra, hogy a két gazdasági csúcshatalom megállapodásra jusson és akár végleg elvessék a hatalmas mérető vámok gondolatát. Szabó Zoltán szerint a döntés negatív oldala egyfelől az, hogy 90 nap nem lesz elég idő ahhoz, hogy egy ekkora horderejű nemzetközi szerződést megalkossanak. Emiatt csak arról beszélhetünk, hogy a problémát jegelték és három hónap múlva ugyan ekkora fejtörést fog okozni a kereskedelmi háború. Másfelől a piacok számára kifejezetten rossz a megegyezés elhalasztása, hiszen sok vállalat és befektető nem fogja tudni megtervezni a következő évi költségvetésüket. A rossz híreknél pedig csak a bizonytalanságot szereti kevésbé a piac. A szakértő szerint a logikus megoldás az, hogyha az érintett cégek és befektetők beárazzák az vámok miatti áremelkedést, mert ezzel veszíthetik a legkevesebbet.

Ami Kína és az USA között zajlik az egy „fogd meg, ereszd meg” játék. Hiába lehet az egyik nap a közeledésről hallani, mivel valószínűleg a következő napon megint súrlódás történik. Talán azt is mondhatjuk, hogy a két ország közötti csatározás már túlnőtt a gazdasági és kereskedelmi kérdéseken és inkább politikai hadakozássá vált. Pontosan ezért nem lehet fellélegezni és megoldottnak látni a kereskedelmi háborút, mivel hiába történt egy látszólag érdemi megegyezés az elnökök között, néhány nap múlva az egész semmi válthat és minden kezdődhet elölről.

Letartóztatták a Huawei egyik vezetőjét

Meg Van-Csóu a kínai mobilgyártó globális pénzügyi igazgatóját Kanadában vette őrizetbe a rendőrség. A gyanú szerint a Huawei Amerikában gyártott alkatrészeket és termékeket adott el Iránnak az USA bojkott ellenére. Meg Van-Csóu letartóztatása után az ázsiai tőzsdék zuhanni kezdtek. Egyértelmű, hogy ez az intézkedés nem fogja megolajozni a két ország kapcsolatát, legfeljebb olaj lesz a tűzre. Szabó Zoltán szerint nem teljesen biztos, hogy a magas rangú kínai cégvezető elfogása miatt reagált ennyire negatívan a piac. Azt lehet látni, hogy az amerikai tőzsde megnyitása előtt néhány ázsiai „future termék” egy százaléknál is többet rontott, de a szakértő elmondta, hogy a nemzetközi piacok vannak annyira szeszélyesek, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Meg Van-Csóu letartóztatása volt rá ilyen hatással. Azt el kell ismerni, hogy ennek a hatása is érződhet mélyrepülésben, de csak erre az egy tényezőre ráfogni túlzás lehet.

Lassulhat a világgazdaság növekedése

Az elmúlt években a világgazdaság folyamatosan növekedni tudott, azonban az elmúlt néhány év és hónap eseményei alapot adnak az aggodalomra. Ugyan az elemzők még nem számítanak recessziókra, viszont minden jel a növekedés lassulása felé mutat. A kereskedelmi háború vagy a brexit hatásai rajta fogják hagyni a kézjegyüket a globális gazdaságon. Viszont a növekedés nem fog megállni. A volumene akár meg is feleződhet, de a jövő évben még bővüléssel számolnak az elemzők. Ami érdekes lehet a jövő év szempontjából, hogy a gazdaság lassulása mellett az infláció pont fordítva fog reagálni és növekedni fog.

Az infláció növekedését sok kisebb tényező együttese fogja adni. A béremelkedések, a az alapanyagár emelkedések és ezeknek a hátterében lévő, világszinten általános munkaerőhiány miatt. Ezt lehet tekinteni az infláció gyökerének és az is elmondható, hogy a probléma kezelése sem a legtökéletesebb. Ideális esetben az átlag fogyasztónak nem kellene megéreznie egy 3 százalékos inflációt, ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy jelentős áremelések formájában csapódik le a gazdaság legkisebb sejtjein.

Szabó Zoltánt a műsor többi részében a kanadai jegybank kamatdöntéséről, az euró-dollár árfolyammozgásáról és más piaci szegmensekről kérdeztük. Nagy Károly interjúját itt meghallgathatják: