Az újlakások iránti kereslet visszaesése már jól látszott a tavalyi év vége felé. A 2019-es év utolsó hónapjait a kivárás jellemezte, nem lehetett biztosan tudni, hogy a kereslet lanyhulása, vagy éppen a január 1-jétől ismét érvénybe lépő 27 százalékos áfa milyen hatással lesz a piacra. 2020 elejétől a fejlesztők többsége 5-12 százalékos áremelést eszközölt ennek hatására, aki még nem tette ezt meg, várhatóan az év során fogja feljebb srófolni az árakat – mondja az OC Investment Solutions ügyvezetője, Vincze Edit.

A szakértő szerint a kereslet visszaesése mögött meghúzódó legfontosabb ok, hogy a Budapesten sok helyen látható egy millió forintos átlagos négyzetméterár már egy ár-és egy hitelezhetőségi plafont ért el. A kormányzati intézkedések, a CSOK és a babaváró hitel pedig nem pezsdítették fel a piacot az előzetesen várt mértékben. Vincze Edit szerint árcsökkenés nem várható a mostani kivitelezéseknél, inkább kisebb kompromisszumokról lehet beszélni: több bútor, magasabb komfort, műszaki felszereltség ugyanazon az áron. Itt alapvető különbség van a nagy és a kis-vagy közepes fejlesztők között. Utóbbiak ugyanis nem tehetik meg, hogy akár egy évig benne álljon a pénzük az adott projektben, a gigaberuházók viszont jobban ráérnek az értékesítéssel.

Jó tanácsok újlakás vásárlás előtt

A szakértői segítség kérése nem csak üres frázis ebben az időszakban. Vincze Edit szerint most tömegesen adnak át olyan projekteket, amelyeknél az áfaváltozás miatti időhiány, vagy éppen a túlfeszített kapacitások okán műszaki problémák merülhetnek fel. A nagy ingatlanpiaci boom idején ugyanis olyan cégek is megjelentek a palettán, akiknek nem volt nagy tapasztalatuk a kivitelezésben. A szakértő abban segíthet, hogy kivel érdemes szerződést kötni – teszi hozzá Vincze Edit. Ha ez megvan, akkor az adott lakás szakmai tartalmát kell tüzetesen megvizsgálni.

Az OC Investment Solutions szakértője szerint nagyon fontos, hogy a kivitelezés mögött legyen banki finanszírozás, az önerős projektek egyre veszélyesebbnek számítanak a piacon. Egy új trend, hogy sem a vásárlók, sem a kivitelezők nem félnek lokációt váltani, és kicsit kijjebb költözni a belvárostól. Egy IV. kerületi telek ára lényegesen olcsóbb lehet, mint egy XIII. kerületié. A lokációváltás egy kedvező kompromisszum a vásárlók számára – teszi hozzá Vincze Edit.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. A műsorvezető Érczfalvi András.