A hazai jegybank döntéshozóinak célja, hogy megtörjék az inflációs várakozások emelkedését, és mérsékeljék a másodkörös hatásokat. Ezt szolgálja a több hónapja tartó kamatemelés. A monetáris szigorítás hatása ugyanakkor csak 2022 második félévében lesz érezhető. Ahogy a jegybank vezetői fogalmaztak, a koronavírus-járvány egyik szövődménye, hogy többszörösére emelkedtek az energiaárak, ami igencsak fűti az inflációt. A novemberi 7,4 százalékos fogyasztói árindex lehetett mindennek a teteje, innentől csökken majd az áremelkedés üteme, igaz, egyelőre csak azért, mert nem gyorsul tovább az üzemanyagok és a dohánytermékek drágulása. A szolgáltatások és a termékek ára még hónapokig jelentős ütemben emelkedhet.

A magyar infláció emelkedésének 80 százalékát külső tényezők okozták, a magas infláció globális jelensége a járvány "szövődménye"; mindent meg kell tenni, hogy a külső hatások ne épüljenek be az inflációs kilátásokba – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Baksay Gergely a részleteket ismertetve közölte: hogy a fő inflációs mutató 2022 negyedik negyedévében tér vissza a toleranciasávba, és 2023 első felében kerülhet ismét a 3 százalékos jegybanki cél közelébe. Maradhat ugyanakkor a viszonylag erős magyar gazdasági növekedés. Kettősség jellemzi a növekedést. A belső kereslet adja a növekedés forrását Magyarországon, az export gyengélkedhet. A jövő év második felében javulhat a külkereskedelmi helyzet.

Tartósan 4 százalék alatti munkanélküliségi rátára számít a Magyar Nemzeti Bank a következő évben. Maradhat a rekordmagas foglalkoztatottság is. 2022-ben nagymértékben emelkedhet a lakosság reáljövedelme, leginkább a minimálbéremelés és a kormányzati intézkedések miatt. Az államadósság és a GDP-arányos államháztartási hiány is évről-évre csökkenni fog. Idén 7,5 százalékos hiány várható. A deficit csak 2024-re mérséklődhet az Európai Unió által elvárt 3 százalékos szintre. Nagy Károly összeállítása.

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Baksay Gergely által tartott sajtótájékoztatót itt nézhetik meg teljes terjedelmében.