Az árupiac defenzív képet mutatott március második hetében, az aranyat leszámítva minden szektorban csökkenést mutattak a grafikonok. Az általános pesszimizmus az Egyesült Államokból gyűrűzött át Európába, ahol csütörtökön az Európai Központi Bank ülése sem kedvezett az árupiacoknak. Az EKB  növekedési előrejelzését az idei évre 1,7 százalékról 1,1 százalékra mérsékelte, miközben a jövő évi növekedési és inflációs kilátásokat is rontotta. Az általános rossz hangulathoz hozzájárult a kínai külkereskedelmi többlet drasztikus csökkenése, a 20 százalékos export visszaesés.

Az olaj árfolyama mindezek ellenére stabilan alakult az elmúlt időszakban. A Brent 65 dollár, a WTI pedig 55 dollár fölött tetőzött jellemzően. Az OPEC országok kitermelés csökkentése mellett a spekulánsok a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus enyhülését is beárazták már: ezek mind segíthetik az árfolyamot. Bár, ahogy Végh István, a Saxo Bank elemzője fogalmaz, inkább csak támaszt adnak az árfolyamnak a nagyobb korrekció elkerülésére. Ami igazán meghatározó lesz az előttünk álló időszakban, az a keresleti oldal alakulása: az OECD legutóbb csökkentette a globális vételi kedvre vonatkozó előrejelzését.

A nyersolaj árfolyammozgása az elmúlt három évben

A következő napokban az OPEC, a Nemzetközi Energiaügyi Intézet és az Amerikai Energiaügynökség is közzé teszi előrejelzését: a hangulatot a kereslet alakulása befolyásolja majd, és löki vélhetően az árfolyamot a korrekció irányába. Erre erősíthet rá az is, hogy az amerikai olajkitermelés elérte a 12,1m hordó/nap új kitermelési csúcsot. A Federal Reserve Bank of Dallas energetikai jelentése szerint a texasi új palaolaj kitermelési kutakon elérték a $50/hordó alatti megtérülési rátát.

Minden szárnyalásnak vége lesz egyszer

Az előző héten arról írtunk, hogy komoly ralliban van a réz árfolyama január óta. Az okok között kiemelhető, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásoktól megegyezést várnak a befektetők, illetve az alacsony készletek is hajtották az árfolyamot. Végh István szerint a bikák hamarosan kifulladnak: már a jelenlegi 2 dollár 90 cent környéki ár is alacsonyabb a januári csúcsokhoz képest, viszont hamarosan találkozhat az árfolyam a 2,83 2,87 környéki trendvonallal is.

A réz grafikonja és a befektetői pozícióik

A gyapot piacán a net short pozíciók 2007 óta nem látott magasságokba emelkedtek, köszönhetően annak a negatív hangulatnak, amelyet a nagyon jó betakarítási adatok és az amerikai Nemzeti Gyapot Tanács, és a Mezőgazdasági Minisztérium előrejelzései is támogattak. Ezek alapján idén várhatóan nagyobb készletekkel számolhat a szektor a betakarítás megkezdésekor a csökkenő kereslet hatására. A gyapot árfolyama már 30 hete csökkenést mutat, ahogy az előrejelzések egyre nagyobb nehezékként húzzák a piacot lefelé.

Sok múlik a trade war tárgyalások kimenetelétől: egy megállapodás, vagy részlet megállapodás nagyobb kínai gyapotexportot hozhat az USA-nak. A technikai határ 75 cent körül lehet az emelkedő árfolyam előtt. Ha viszont a tárgyalások kudarcba fulladnak, akkor további esés prognosztizálható és a gyapot akár a 66.50 centing eshetne. Ekkora mélypontra pedig 2017 óta nem volt példa.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg. A riporter Szűcs Péter.