A FED és az Európai Központi Bank monetáris lazító lépései miatt 2021 előtt nem várható kamatemelés a Magyar Nemzeti Banktól. Az Equilor elemzői ugyanakkor úgy látják, hogy a garantált 5 százalékos állampapír bevezetésével a jegybank tulajdonképpen kamatot emelt, a befektetők számára. Ettől függetlenül azt várják, hogy sokáig bennragadhatnak a jelenlegi szinteken a kamatok. Sőt, akár verbálisan tovább lazíthat a Magyar Nemzeti Bank is.

Lazíts, ha tudsz!

Az Európai Központi Bank már ezen a héten csütörtökön csökkenthet a betéti kamatán, és esetleg újabb eszközvásárlási programot indíthat el. Az Equilor elemzői szerint valószínű ugyanakkor a kettős kamatrendszer bevezetése, hogy a kereskedelmi bankok jövedelmezősége ne romoljon tovább az eurózónában. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy rövidtávon, egy bizonyos összegig adnak majd kamatot a jegybankban elhelyezett betétekre, egy bizonyos összeg fölött viszont jöhet a negatív, büntető kamat. Így akarják hitelezésre ösztönözni a bankokat.

A FED-től a befektetők jelentős része még idén további két kamatcsökkentést vár. Az Equilor elemzi stábja szerint az amerikai jegybank fura kommunikációs helyzetbe kormányozta magát. Az Egyesült Államok gazdasági adatai még jók, viszont a romló kilátások miatt a piac elvárja a monetáris lazítást, ezért a FED kényszerpályán van, és kamatcsökkentések mellett dönthet. Ennek ellenére továbbra is jelentős a dollár kamatelőnye a többi fő devizával, az euróval, az angol fonttal és a japán jennel szemben, így továbbra is erősödő dollárral számolnak a szakértők.

A rendezetlen brit kilépés az Európai Unióból viszont akár paritásig is gyengítheti az angol font árfolyamát az euróval szemben – így látja az Equilor vezető elemzője. Török Lajos szerint a Hard Brexit már az elmúlt másfél évben gyárak bezárását és szolgáltatások elköltöztetését okozta Nagy-Britanniában. Az Equilor-nál inkább azt várják, hogy újabb halasztást kérnek majd a britek a kilépésre, de ha mégsem így lesz, az igencsak megnehezíti majd a Bank of England dolgát.

Gyengülő forint - szelídülő infláció

Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője szerint velünk maradhat az évek óta tartó trend, miszerint pár forinttal, de mindig lejjebb csúszik a forint árfolyama az euróval szemben. Év végére 328 forintos euróval számolnak a befektetési cégnél, ami akkor lehet sokkal magasabb, ha a britek rendezetlen kilépése miatt pénzügyi vihar keletkezik Európában. Az Equilor-nál arra számítanak, hogy az általános európai gazdasági lassulás és a csökkenő olajárak miatt mérséklődik majd az úgynevezett importált infláció, így a következő években 3 százalék körül állhat be a magyar fogyasztói árindex. Török Lajossal, az Equilor vezető elemzőjével és Buró Szilárddal, az Equilor pénzügyi innovációs vezetőjével Nagy Károly beszélgetett.