Az év első öt hónapjában 40,4 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése 37,0, az egyéb építményeké 46,3 százalékkal nőtt. A májusban megkötött új szerződések volumene 1,1 százalékkal csökkent, ezen belül a magasépítésére kötött szerződéseké 24,0 százalékkal kisebb, a mélyépítésére vonatkozóké 11,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Nagy értékű szerződéseket májusban elsősorban útépítésekre kötöttek.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya változatlan áron 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,1 százalékkal kisebb volt, mint egy éve.

Folyó áron 361,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az építőipar májusban, ez 39,1 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Idén 4000 milliárd forint feletti kibocsátása lehet az ágazatnak. Több mint 345 ezer embert foglalkoztatnak, de a külföldi vendégmunkások száma nem éri el a 10 ezret. Főleg Budapesten jellemző, hogy ukrán munkásokat foglalkoztatnak. Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége a 27 százalékos ÁFA jövő évre tervezett visszaállítása miatt számos javaslatot tett a kormány felé, hogy ne essen vissza, főleg a mély- és útépítési ágazat. Állami beruházási programot javasolnak például a vízvezeték- és csatornarendszerek építésére, felújítására. Koji Lászlóval, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének elnökével Nagy Károly beszélgetett.