A szaúdi dróntámadás hatására tegnap mindkét fő kőolajtípus szárnyalt, a Brent és az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI is megütötte a napon belüli 15 százalékos árfolyamemelkedést. Ma reggel azonban lefelé fordultak a hordónkénti jegyzések, a WTI képtelen volt áttörni a technikai szintnek számító 64 dollárt, és jelenleg 62.29 centen jár az árfolyam. Az északi-tengeri Brent csökken a hazai tőzsdenyitás pillanataiban, 69.03 centen jár a hordónkénti jegyzés.

Hasonló pályát láthatunk a MOL esetében is: az olajvállalat tegnap húzta a Budapesti Értéktőzsdét (amely összességében felülteljesített csaknem 1 százalékos emelkedéssel), ma viszont lefelé korrigál és fél százalék körüli mínuszban tartózkodik 2966 forinton. A nagy roham utáni korrekció hátterében az állhat, hogy a finomítói marzsok csak átmenetileg nem csökkentek, hiszen a turbulenciát a kínálati sokk (nevezetesen a globális olajpiaci kínálat 5 százalékának kiesése) okozta, és nem keresleti oldalról jött a hatás, ami mélyebb, strukturális változást idézhetne elő az olajpiacon.

 

 

Ennek ellenére a Goldman Sachs szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben hat héten belül nem állnak helyre a termelő kapacitások Szaúd-Arábiában (és erre megvan minden esély), akkor akár 75 dollárig is felmehet az olaj világpiaci ára. A magas olajár pedig az infláción keresztül fékezheti a gazdasági növekedést. Jó hír azonban, hogy Donald Trump nem fontolgat katonai válaszcsapást Iránban, hiszen ez semmiképp sem lenne érdeke az amerikai elnöknek, lassan egy évvel a 2020-as amerikai elnökválasztások előtt.

Nem túl izmos a forgalom itthon a reggeli órákban

Tegnap enyhe mínuszokat láthattunk a világ tőzsdéin, a BUX viszont emelkedni tudott, csaknem egy százalékkal. Ma már nem beszélhetünk (legalábbis eddig) felülteljesítésről, enyhén gyengül az irányadó tőzsdeindex. A blue chipek húzzák lefelé a hazai részvénypiacot, az OTP, a MOL, a Richter és a Magyar Telekom is lefelé tendál.

 

 

A vezető részvények közül érdemes kiemelni a MOL-on kívül még a Richtert és a Magyar Telekomot. A gyógyszercéget azért, mert kifejezetten jót tesz neki, hogy a forint árfolyama magas szinteken (332 forint fölött) ragadt az euróval szemben, lévén termékeinek 90 százalékát exportálja, az árfolyamhatás így kedvez az üzleti eredménynek. Ezért a Richter esetében is inkább korrekciót, semmint eladási hullámot láthatunk. A Magyar Telekomra pedig azért érdemes figyelni, mert amennyiben a Digit tényleg kizárják az 5G tenderből, az a telco cégnek jó pár 10 milliárd forinttal is kedvezhet.

A reggeli tőzsdei és árupiaci hangulatról szóló beszélgetésünket itt hallgathatják meg. Az Erste Befektetési Zrt. stratégájával, Miró Józseffel Nagy Károly beszélgetett.