A 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek úthasználata után fizetendő útdíj meghatározásának egyik eleme a környezetvédelmi kategória. Ennek megállapítása - az ahhoz szükséges adatok helyes megadása és hiteles okmánnyal történő alátámasztása - elengedhetetlen feltétele annak, hogy a hazai díjköteles utak használata után valóban minden tehergépjármű esetében a környezetszennyezés, károsanyag-kibocsátás mértékéhez igazodó módon történjen az útdíjfizetés.

„Míg a magyar felségjelzésű tehergépjárművek esetében társaságunk tudja ellenőrizni a környezetvédelmi besorolást a hazai közhiteles járműnyilvántartásból, a külföldi felségjelzésű tehergépjárművek esetében erre jelenleg nincs mód. Azonban a szennyező fizet elv betartása nemcsak a magyar, hanem a külföldi fuvarozókra is vonatkozik, ezért tettük kötelezővé a bővített regisztrációs adatok megadását, valamint a környezetvédelmi besorolást tartalmazó gépjárműokmány feltöltését a HU-GO profilban.” – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

Hozzátette: „Most arra kérjük a külföldi fuvarozókat, hogy a következő egy hónap során ellenőrizzék, hogy a megfelelő módon megadták-e a kért adatokat és feltöltötték-e a szükséges dokumentumokat, ha pedig eddig nem tették meg, akkor pótolják azokat. Azt is kérjük ügyfeleinktől, hogy azon járműveket, amelyek már nincsenek a tulajdonukban, töröljék a HU-GO profiljukból. Természetesen erről az érintetteket közvetlenül és közvetve is tájékoztatjuk.”

Azokat a HU-GO rendszerben regisztrált külföldi felségjelzésű tehergépjárműveket, amelyek esetében a fuvarozók nem tesznek eleget az említett kötelezettségüknek, a NÚSZ Zrt. 2021. július 1-től automatikusan átsorolja a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába („C” kategória, a HU-GO rendszerben „EURO 0”), és addig ott is tartja, amíg az érintett fuvarozók nem pótolják hiányosságukat. Ehhez hasonló szabályozással nemzetközi viszonylatban is sok esetben találkozni, például Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában.

A NÚSZ Zrt. ellenőrző rendszere havonta 120-130 ezer külföldi felségjelzésű tehergépjárművet lát a hazai díjköteles utakon, ezek nagy része esetében már megtörtént a kötelező adatok megadása és a kért okmányok feltöltése, azonban a szabály az összes regisztrált külföldi járműre vonatkozik.