Először is tisztázni kell a „clearing” fogalmát. Ezt egy egyszerű példán keresztül lehet a legjobban megmagyarázni. A clearing házak legfontosabb feladata a nettósítás, vagyis a cégek között létrejövő tartozásoknak csak a különbözeté kell a Keler felé elszámolni. Nagyon leegyszerűsítve tehát: Ha „A” cég tartozik 10 forinttal „B” cégnek és „B” tartozik 6 forinttal „A”-nak, akkor nem kell felesleges fizetési köröket lefutni, hanem a Keler-en keresztül csak a 4 forint különbséget kell „A” részéről eljuttatni „B” részére.

A nettósítás mellett ezeknek az intézmények garanciavállalás adnak a tőke- és energiapiacoknak. Az előző példánál maradva ez azt jelenti, hogy a Keler a teljes vagyonával biztosítja azt, hogy „B” mindenképpen hozzájusson a 4 forintjához.

Sikeres üzleti év

Mátrai Károly elmondta, hogy az ügyfelek sokkal aktívabb részvételének a villamos és földgázpiacon, illetve a tőzsdék pörgésének hála kifejezetten jó évet tudhat maga mögött a Keler Zrt. A vezérigazgató fontosnak tartja, hogy cége nem csak a magyar piacon, hanem nemzetközileg és végzi a tevékenységét. Példának hozta fel, hogy októberben sikerült megvetni a lábukat az ír és északír energiapiacon is, ahol a 40 kereskedőből 4 lett a magyar cég ügyfele.

Nemzetközi verseny az elszámolóházak között

Európa 16 clearing háza között nagyon kiélezett a verseny, de fontos, hogy a Keler-hez hasonló portfólióval csak 3-4 versenytárs van a piacon. A vetélkedés gyakorlatilag árversenyt jelent. A szolgáltatások területén ez az üzletág standardizálódott, ezen a területen nincsenek jelentős változások és mozgások. Kevés olyan intézmény van, ami túlnövi a regionális vagy kontinenst átszövő versenyt és globális szintre lép. Az elszámolóházak ágazata az pont ilyen.

Az eredmények számszerűsítve

A tőzsde- és energiapiacoknak hála a Keler jó évet tudhat maga mögött. Mártai Károly elárulta, hogy volumenben a villamos-energia és a tőkepiaci clearingből is körül-belül 600-700 milliós árbevételt várnak az év végéig, ami nagyjából 10 százalékos növekedést jelent a cégnek a 2017-es teljesítményhez képest.

2019-ben további növekedést várhatunk a Keler KSZF elszámolóháztól. Minden előrejelzés azt mutatja, hogy a következő évben tovább fognak nőni a villamos-energia, a földgáz és a szén-dioxid kvóta árak. A magas árak ösztönözhetik arra a kereskedőket, hogy aktívak legyenek a piacokon. Ha pedig a kereskedés pörög, akkor a Keler-nek is nőnek a bevételei. A tőzsdék teljesítményét nehéz kiszámítani, a szezonális hatások mellett sok minden befolyásolhatja az aktuális teljesítményt. Mátrai Károly szerint meg fognak tudni birkózni a következő év kihívásaival is, hiszen a szakmában töltött 25 éve alatt a Keler rengeteg tapasztalatra tett már szert.

Mátrai Károly és Szűcs Péter beszélgetését itt meghallgathatják: