Még idén ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az az adó- és adminisztrációs tehercsökkentő csomag, amely megkönnyíti majd mind az új, innovatív vállalkozások, a startupok, mind az ezekbe fektető cégek életét Magyarországon - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten a Startup Tavasz rendezvénysorozat keretében rendezett közép-európai startup verseny megnyitóján.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: az intézkedési csomag azokon a javaslatokon alapul majd, amelyeket a tavaly létrejött BudapestHUB munkacsoport dolgozott ki. A munkacsoport a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével működik. Persze nem ártana pontosan tudni, mi is az a startup: az államtitkár nemrég elmondta, dolgoznak azon is, hogy a fogalmat pontosan definiálják.

Míg 2009-ben gyakorlatilag nulla, 2013-ban már csaknem 2 millió volt az applikációk, vagyis a webes, és mobilra készülő alkalmazások fejlesztésén dolgozók száma Európában, és az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2018-ra 5 millióra emelkedik "az applikációs gazdaságban" dolgozók száma - mondta Cséfalvay Zoltán, hozzáfűzve, hogy gyakorlatilag a "szemünk előtt játszódik le ez a rejtett forradalom".

Feltérképezik őket

Egyre több a hazai start-up vállalkozás, ahol vannak jó ötletek, ám sokszor hiányzik az üzleti készség, az pedig elengedhetetlen a nemzetközi piacokon való helytállásban. A többi között ezen is kíván segíteni a holnapi Smartmobile konferencia. A tavaly indult kezdeményezés óta már több olyan vállalkozás is van, amelyek kikerültek a nemzetközi piacokra is – mondta Dobó János, az esemény főszervezője.

A teljes interjút itt hallgathatja meg: