Bár látványos volt, hogy más országoknak sok orvosi eszközt adott el, ez inkább csak kiegészítő szerepet játszott a gazdaságban, mint ahogy az idén beinduló vakcina-gyártás is inkább az export célországok számára lesz hasznos. A kétszámjegyű kínai növekedés korszakának vége, de idén egy 8 százalék körüli GDP-bővülés összejöhet. Kusai Sándorral, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárával Nagy Károly beszélgetett.

 

A Világbank 2 százalékos, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,9 százalékos növekedést jelzett előre a kínai GDP 2020-as alakulását illetően, az IMF szerint ráadásul Kína a G20-as országcsoport egyetlen gazdasági növekedést elérő országa lehet a múlt évet tekintve. A gazdasági teljesítmény helyreállásában fontos szerepet töltött be a kivitel, amely 3,6 százalékkal nőtt 2020-ban, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben. A várakozásokat meghaladva nőtt a kínai ipar decemberben, ám a kereslet helyreállása hosszabb időt vesz igénybe a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok miatt. Az ipari termelés decemberben 7,3 százalékkal növekedett éves összevetésben.

Az idei évre a Világbank és az IMF egyaránt a kínai gazdaság 7,9 százalékos bővülését valószínűsíti. A kiugró növekedési adat összetevői közé tartoznak azonban a múlt év első felének gyenge alapadatai.

Közben Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő közölte, hogy Kína szankciókat vetett ki amerikai tisztségviselőkre. Mindezt azután, hogy Kína tiltakozása ellenére a múlt héten megbeszélést folytatott Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet Caj Jing-ven tajvani elnökkel. A személyeket és a rájuk kirótt büntetőintézkedések nem nevezte meg a szóvivő.

A kínai vakcina nélkül nem fog menni


Kusai Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára beszélt arról is a Trend FM-nek adott interjúban, hogy a kínai vakcinák nélkül aligha képzelhető el, hogy gyorsan megszűnhetnek a járványügyi korlátozások. Csak ők tudnak ugyanis akkora mennyiséget előállítani, ami sok ország számára elég lehet. Szerbia, az öböl-menti arab országok, Brazília és Indonézia már oltják ezzel a lakosságukat. Itt számoltunk be korábban az eddig Magyarországra érkezett nyugati vakcinákról.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos - nyilatkozta az M1-nek Pekingből, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője. Lukács Ferenc azt mondta: a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő, bár azt is megemlítette, hogy a vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel.