Kőszeg szőlősgazdái főként kékfrankost, zweigeltet, blauburgert termelnek, és minden évben megadják a módját a szüret megünneplésének. A nemzetközi fúvószenei találkozóval egybekötött vigasság pénteken fúvós szerenáddal és zenés-táncos fellépőkkel veszi kezdetét, majd következik a város borának és az év borkirálynőjének megválasztása.

Szombat délelőtt zajlik az érkező zenekarok zenés fogadása, délidőben a helyi vendéglőkben fúvószene szól, majd délután indul a hagyományos szüreti felvonulás mintegy ezer maskarással és burgenlandi szőlősgazdák veterán traktoraival kísérve.

 

 

A fesztiválon fellép a Karthago együttes, érkezik az Ocho Macho, lesz néptánc- és hastáncbemutató, mazsorettprodukció, japán dobos műsor és bordalolás. A borok mellett gasztronómiai csemegéket is kóstolhatunk, a Fő téren és a Jurisics téren pedig kézműves portékák között válogathatunk.

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Jurisics-vár: A középkori hangulatú, történelmi belvárosban álló kővár az oszmán hadak 19 ostromát visszaverő kapitányról, Jurisics Miklósról kapta nevét. Kiállításai akár is korhű jelmezben is felfedezhetők.

 

 

Arany Egyszarvú Patikamúzeum: A patika európai hírű barokk bútorzatát jezsuita barátok faragták, és festményekkel díszítették. Igazi különlegesség a gyógynövényszárító padlás is.

 

 

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Az interaktív tárlatot és a központ körüli játékos élményösvényt bejárva a Kőszegi-hegység élővilágának szakavatott ismerőivé válhatunk.

Infó: koszeg.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: