Az iráni Forradalmi Gárda pénteken már-már szokásos módon lefoglalt egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosnál. Úgy látszik, hogy komoly dominót indított el Nagy-Britannia néhány héttel korábbi lépése, amikor is a szigetország Gibraltárnál feltartóztatott és az óta is fogva tart egy iráni tankert, amely az uniós és amerikai szankciókat megszegve kőolajat szállított volna Szíriába. Sőt a hajó legényégét is csak óvadék ellenében engedték szabadon. Az incidensekben egy valami a közös: a szembenálló felek teljesen másképp látják a történteket. A múlt hét végi incidens kapcsán is Irán úgy véli, hogy a brit hajó nem válaszolt a figyelmeztető üzenetekre, ezért kellett megállítani, London pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az ügyben, sőt sajtóértesülések szerint hamarosan szankciókat jelenthet be Nagy-Britannia Teheránnal szemben.

„Nem a kőolaj ára miatti aggódásból mondom, de muszáj diplomáciai úton megoldást találni a kialakult helyzetre”- mondja az ING senior treasury értékesítési vezetője a Trend FM reggeli műsorában. Kolba Miklós szerint senkinek sem lenne érdeke a fegyveres konfliktus, nagyon vékony jégen jár a tűzparancsot kiadó fél. Egy ilyen típusú eszkalálódás valószínűleg semmi jóra nem vezetne. A higgadt rendezés lehet a célja mindenkinek, a kőolaj hordónkénti jegyzése pedig a jelenleginél alacsonyabb szinteken verhet tanyát hosszabb távon, 52-53 dollár környékén. Ennek oka, sem kínálati, sem keresleti oldalon nem várható növekedés, amibe belejátszik még a világgazdasági lassulás is: a tavalyi 2,3 százalék körüli globális GDP bővülést idén és jövőre is 1,8 százalékra várják az elemzők.

Váratlanul éles lehet a brit miniszterelnöki csörte

A mai nap szavazhatnak már csak a Brit Konzervatív Párt tagjai a két miniszterelnök jelölt valamelyikére: a kampány során jórészt toronymagas esélyesnek tűnő Boris Johnsonra vagy a végére beerősítő Jeremy Huntra. Holnap hirdetnek végeredményt, hogy ki lehet Theresa May utódja a miniszterelnöki székben és ki örökölheti meg a Brexit rendezésének cseppet sem kellemes terhét. Kolba Miklós szerint intő, vagy legalábbis említésre méltó jel lehet, hogy a szavazásra jogosult képviselők csaknem fele a hétvégéig még nem adta le voksát. A párttagok hezitálása pedig inkább Hunt sikerére utalhat, aki az utolsó pillanatokban még akár meglepetést is okozhat és magához ragadhatja a kormányrudat, elhappolva a lehetőséget a megtorpanni látszó Boris Johnson elől.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy szoros végeredmény lesz. Amennyiben mégiscsak bejön a papírforma és Johnson kerül a székbe, egy dolog már borítékolható: a brit pénzügyminiszter lemond, hiszen elfogadhatatlannak tartja, hogy országa megállapodás nélkül hulljon ki az Európai Unióból. Bár Johnson erőseket nyilatkozott a kampányban, Kolba Miklós szerint egyáltalán nem lenne meglepő, ha további időhúzást látnánk a pályán és tovább tologatnák az októberi Brexit céldátumot. Ha Hunt nyer, akkor a meglepetés ereje miatt láthatnánk egy átmeneti font erősödést, hosszabb távon viszont a görög drámához hasonlító Brexit folyamat tovább lökheti lefelé a kurzust.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Nagy Károly.