• A koronavírus terjedése továbbra is aggasztja a befektetőket. A tőzsdék vegyesen teljesítenek, míg a menekülőeszközként használt arany árfolyama hét éve nem látott szinteken mozog. Ha nem sikerül kontroll alatt tartani a vírust, annak a világgazdaságra nézve is jelentős következményei lehetnek.
  • Végre kedvező jelek érkeztek a német iparról. A februári feldolgozóipari beszerzésimenedzsment-index emelkedni tudott, ami a gazdasági kilátásokra vonatkozó kompozit indexet is a várt 50,8 pont helyett 51,1 pontra emelte. Az egész eurózónára vonatkozóan is javítani tudott az index: előző hónaphoz képest 51,3-ról 51,6-ra.
  • Az eurózónából érkező inflációs adat januárban változat értéket, 1,4%-ot mutatott. A szigetországban a várakozásokat meghaladó emelkedést jelez az indikátor, 1,8%-ot. Amerikában is a vártnál magasabb PPI értéket publikáltak 2,1%-al.

Volatilis időszakot él át a forint

A hét elején megtudta tartani az utóbbi hetekhez képest erős pozícióját a forint az euróval szemben 334 és 335 között. Szerdán azonban egy 1 %-os napközbeni mozgást követően ismét meghaladta a kurzus záróárfolyama a nyitót, csütörtökre pedig 338 fölött zárt. A múlt hét tanulsága, hogy a 340 feletti szint már kellemetlen a jegybanknak, így ott egy erős támasz mutatkozik, de nincs messze az újabb mélypont.

A dollár az elmúlt két hónapban az euróval szemben jegyzett árfolyama majdnem 4%-ot erősödött. Mára már 1,0800 alá is benézett az árfolyam.

A fentieknek köszönhetően az USD/HUF árfolyam is jelentősen emelkedett a hét elejéhez képest. Hétfőn még 308 közelében is jártak a jegyzések, amik csütörtökre egészen 313,70-ig kúsztak fel, ahonnan péntekre 312,30-ra korrigáltak.

Nagy a nyomás a jegybankon

A magas euró árfolyam és a vártnál magasabb inflációs adat mellett minden szem a MNB-re szegeződik. Már különböző verbális és nonverbális eszközökkel próbál óvatosan interveniálni a jegybank, amit a piac mindig hevesen reagál le. Az FX swap állományok hétről hétre való csökkentésével, szűkül a likviditás, ami közvetve a rövid kamatlábak emelkedésében is lecsapódik. A három hónapos BUBOR jegyzések egy hónap alatt közel 50 bázispontot emelkedtek, és mostanra 0,6 % közelében járnak.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.