Turai Ádám szerint egy erősödő euró problémát jelenthet a német gazdaság számára, de a lényeg az infláció, amely továbbra sem áll olyan emelkedő pályára, amely engedné az EKB-nak a szigorítás elindításáAz ING treasury értékesítési vezetője szerint a kommentárban sem várható változás. A gazdasági növekedés ugyanakkor megfelelő az eurózónában. Idén 2,4 százalékos növekedés várható. A szakértő azt mondta, hogy az Egyesült Államok kamatemelése akár 3 vagy 4 alkalommal folytatódhat. Az euró-dollár 1,30-ig is emelkedhet az ING várakozása szerint. Sőt, az EKB akár év végéig is folytathatja az eszközvásárlási programot. Az első kamatemelés a bankok betéti rátájánál lehet, 2019 második felében.

Turai Ádám azt is mondta, hogy a japán jegybanknak is nagyon nehéz dolga lesz, hogy befejezze az eszközvásárlási programot. Jövő áprilisban lehet egy újabb 2 százalékpontos áfa-emelés, de inkább energiafronton várható olyan áremelkedés, ami elindíthatja felfelé a japán inflációt.

A szakértők többsége a Brent kőolaj árát 65-75 dollár közé várja, de a motor-üzemanyagok esetében a következő 4-5 évben keresletcsökkenés várható, főleg az elektromos autók keresletnövekedése miatt. Az ING kutatása szerint 2035-re leállhat a fosszilis üzemanyagokkal hajtott autók gyártása.

A régiós gázpiacon, február utolsó napjaiban volt egy nagyobb áremelkedés. A 20 eurós egységár megemelkedett 60-70 euróra a sarkvidéki hideg miatt. A magyar gázpiacon nem emelkedtek ilyen jelentősen az árak, mert idehaza jelentős készletek vannak. Turai Ádámmal, az ING treasury értékesítési vezetőjével Szűcs Péter beszélgetett a Reggeli Monitorban. Itt hallgathatja meg az interjút.