Jól vázolta a helyzetet Theresa May, még mindig három lehetséges út áll a britek előtt a Brexit-kérdésben-vázolja a helyzetet Saághy Pál, az OTP senior treasury üzletkötője a Trend FM reggeli műsorában. A lehetséges opciók között van az, hogy a briteknek végül sikerül megállapodniuk az unióval, és békés módon rendeződik a már két éve tartó huzavona. Emellett továbbra is ott lebeg a háttérben az esetleg megállapodás nélkül kilépés lehetősége, sőt, szélsőséges esetben még mindig nem zárható ki, hogy elmaradhat a Brexit, és a britek maradnak az Európai Unióban.

Ugyanakkor sokat tisztult a kép, jelenleg úgy tűnik, hogy születhet megállapodás a két fél között. A kilépési tervezetben ugyanis pont került egy nagyon kényes kérdés végére: nem állítják vissza a britek az ír és északír határon az ellenőrzést. Talán ez szúrja leginkább a hard Brexit hívek szemét. A keményvonalas szárny szerint azáltal, hogy Észak-Írország szorosabb kapcsolatot építhet ki az Európai Unióval, nyitottak lesznek a határai, Nagy-Britannia területi integritása sérül jelentős mértékben. Az egykori külügyminiszter, Boris Johnson szerint egyenesen egy olyan megállapodás készül a két fél között, amely Nagy-Britanniát az unió gyarmatává silányítja.

A belpolitikai csatározásokról, illetve a jövő hét vasárnapi uniós csúcsról még éppen elég szó esik majd, érdekes viszont megnézni, hogy hogyan reagál a piac a különböző Brexittel kapcsolatos hírekre- folytatja az OTP üzletkötője. Saághy Pál szerint jól tükrözi a piac viszonyulását, hogy a megállapodás tervezet elfogadása után közvetlenül nem láthattunk nagyobb mozgást a font árfolyamában. Gyakorlatilag a befektetők már régóta beárazták a kilépési megállapodással kapcsolatos híreket, egyszer ugyanis közelítenek egymáshoz a felek, míg máskor távolodnak az álláspontok. Egy-egy ilyen hír már nem rengeti meg a piacot. A miniszterek lemondása után viszont egyből elkezdett gyengülni a brit fizetőeszköz, ez ugyanis egy előre nem kalkulálható, meglepő fejlemény volt.

Saághy Pál szerint a piaci szereplők szempontjából a jelenlegi megállapodás tervezet elfogadása lenne a legmegnyugtatóbb szcenárió. A Brexittel kapcsolatos bizonytalanság nagy nyomást helyez a népszavazás óta az angol makroadatokra, a font árfolyamára és a kötvénypiacra is. Ha megszületik a megállapodás, enyhülhet a nyomás, Nagy-Britannia új kereskedelmi kapcsolatokat építhet ki a 2020 végéig tartó átmeneti időszakban, és újra javulásnak indulhatnak a brit mutatók.

Az unió tűréshatárát tesztelik az olaszok

Az Európai Unió történetében először dobta vissza az Európai Bizottság egy tagállam költségvetési tervezetét, nevezetesen Olaszországét. Az olasz kormány viszont a felszólítás ellenére sem változtatott a fő előrejelzési számokon, ami miatt egy túlzottdeficit-eljárás réme is fenyegeti az országot. Saághy Pál ugyanakkor hozzáteszi, hogy az olaszok makacssága ellenére elmaradt a heves piaci reakció: csakúgy mint a Brexitnél, itt is beárazták már a befektetők jó előre, hogy az olasz kormány nem fog engedni az Európai Unió követeléseinek.

Ugyanakkor nem lehet a végtelenségig feszíteni a húrt. Az olasz kormány az unió várakozásaival ellentétben jóval magasabb GDP növekedést prognosztizál, ami döntően befolyásolja a GDP arányos államadósság mértékét. Minél alacsonyabb a növekedés, annál nagyobb a hiány, és vice versa. Az OTP üzletkötője szerint nem az unió fogja meghátrálásra kényszeríteni az olasz kormányt, sokkal inkább a piactól várható mindez: ha megrendül a befektetői bizalom, az olasz államkötvény sem lesz kelendő portéka a befektetők körében.

Jók a fundamentumok, de már mindenki a szigorítást várja

Itthon az elmúlt években, illetve a közelmúltban sem panaszkodhattunk a gazdasági mutatókra, elég csak a legutóbbi, harmadik negyedéves GDP számokra gondolni. Ez meg is lepte a piacokat némiképp, a markáns román, lengyel és szlovák bővüléssel egyetemben. Ha kockázatokat kell keresnünk, első körben megemlíthető, hogy a német gazdaság dinamikája érezhetően lassul. A régió legfontosabb külkereskedelmi partnereként az összefüggés nyilvánvaló, viszont a német lassulás hatása kissé késve gyűrűzhet át Magyarországra- magyarázza Saághy Pál.

Kiemelhető még az infláció meglódulása, ami nem csak az energiaárak által hajtott fő inflációs számra, hanem a maginflációra is egyre inkább igaz lesz. Továbbá a növekvő importigényünk miatt szűkül a külkereskedelmi mérlegünk, ami csökkenő folyó fizetési mérleggel jár együtt. A kötvénypiac meredek hozamgörbéje sem fest túl jól, a rövid lejáratú eszközök mínuszos hozammal, a 10 éves futamidejű kötvények pedig 3 százalék fölötti hozamszinttel érhetők el. Saághy Pál szerint a magyar gazdaság fundamentumai erősek, a piac viszont egyre türelmetlenebb lesz a Magyar Nemzeti Bank kamatemelésével kapcsolatban.

A teljes interjút itt hallgathatják meg, a riporter Szűcs Péter.