Pintér Dániel az Eston társigazgatója, a Property és Projekt Menedzsment üzletág vezetője beszélt a Trend FM Monitor Délután című műsorában a vállalat tavaly elért legfontosabb eredményeiről, és a jövőbeni terveiről.

„2019-ben vállalatunk óriásit lépett előre, mind bevételi, mind szolgáltatási szinten.  Ez azt jelenti, hogy az év során, több, mint 20.000 m2 iroda projektmenedzsmentjét adtuk át, valamint meghaladta a 300.000 m2-t a cégünk által kezelt ingatlanállomány, és ezzel egy más versenyzői szintre léptünk, mint korábban. Azonban várhatóan az a konjunktúra, ami eddig történt, az lassulni fog, de ennek a mértékét nem tudjuk még. Épp ezért bővítjük a szolgáltatási körünket, amivel az Eston még jobban le tudja fedni a jelenlegi piacot. Elindítottunk egy Design&Build jellegű divíziót, amely remélhetőleg ugyanúgy fel fog tudni nőni, ahogy az előző iparágaink, amik az utóbbi 5 évben már teljes egészében stabilnak tekinthetőek”.

A Design&Build egy nagyon érdekes szakága az építőiparnak, ahol egy kézben összpontosul az összes szolgáltatás, amit egy megrendelő igénybe vehet, az épület tervezésétől, a telek kiválasztásáig, az építtetést és a belső építészetet is beleértve. A legnagyobb előnye, hogy teljesen személyre szabott, és már az igények felmérésekor is a legnagyobb szakmai tudással segíti a munkát.

 

 

Mondok egy példát. Van egy vállalat, aki komoly fejlődésen megy át, és szüksége lesz irodára. A mi dolgunk ebben az esetben, hogy segítünk láttatni az igényeket nem csak a jelenben, hanem akár 5 évre kivetítve is, belekalkulálva az esetleges bővüléseket, és ez alapján választunk nekik lokációt és méretet.”

Abban az esetben is számtalan lehetőséget nyújt ez a szolgáltatást, ha a megrendelő nagyobb területre ruház be, mint amennyit aktuálisan kihasznál.

„Ebben az esetben az Eston azt is tudja vállalni, hogy az általunk megtervezett és megépített irodaházat mi üzemeltetjük az továbbiakban, a fel nem használt területeket bérbe adjuk, és amennyiben a megbízó később nagyobb területre szeretne költözni, rögtön kap egy puffer területet, amivel tud gazdálkodni. A jelenlegi irodapiaci telítettség mellett ez nagyon nagy kiváltság.”

Pintér Dániel arról is beszélt, hogy a Design&Build szolgáltatás egyik legnagyobb előnye, hogy a beruházás teljes kivitelezési ideje lényegesen rövidebb lehet, ha egy kéz fogja össze a beruházást, és a munkafolyamat közben felmerülő problémákat saját hatáskörben is meg tudják oldani.

„Szerencsére mi olyan alvállalkozói struktúrával dolgozunk, ahol gyakorlatilag minden munkafázisra akad 5-8 alvállalkozó, aki jelentős mértékű és valóban tud szolgáltatási mennyiséget adni, és amikor 1-1 projektet tervezünk – beleértve a standard projektmenedzseri szolgáltatásunkat is – akkor a kivitelezési tenderen már rögtön előre tisztázzuk, hogy mekkora munkakapacitásra van szükségünk.”

Az idén 26 éves Eston új szakága már megkapta első megrendeléseit is, Pintér Dániel elmondta, hogy folyamatban van egy 5000 m2 körüli székház projekt, és egy irodaház újabb szinttel történő növelése is.

„2020-ban nagyságrendileg 3-5 projektet tudunk egyszerre vinni, és mivel ez egy új iparág, ha a következő 1-2 évben hozzuk ezt a számot, már elégedettek leszünk. Nem állunk ellen a bővülésnek sem, de lassabban szeretünk haladni, a minőségből semmiképpen sem szeretnénk engedni azért, hogy több megbízást tudjunk elfogadni. Ez egy hosszú távú befektetés.”