Kiemelten 2 típusú pályázati lehetőségre hívják fel a cégvezetők a figyelmet.

Az egyik a 'Munkahelymegőrző bértámogatás' a másik 'Munkahelyteremtő beruházások támogatása'. A 'Munkahelymegőrző bértámogatás' atipikus pályázatnak számít, melynek célja, hogy bér és járulék formájában támogassa azokat a vállalkozásokat, akik átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek, s a támogatás híján létszámleépítésre kényszerülnének. A projekt keretén belül a vállalkozások az alkalmazottak után bér- és járuléktámogatás formájában kapnak segítséget. A támogatás mértéke elérheti a kötelező minimálbér 150%-át is, ami munkavállalónként akár havi 157.500 forintot is jelenthet. Ez egy rendkívül népszerű pályázati típus, mely folyamatosan igényelhető, ám a korlátozott támogatási összegek miatt érdemes rá nagyon gyorsan reagálni.

Régiós megkötések nincsenek, ezek országos támogatások és minden esetben az illetékes munkaügyi központok biztosítják a projektet, valamint ők bírálják el különböző pénzügyi adatok alapján.

A 'Munkahelyteremtő beruházások támogatása' egy minden évben kiírásra kerülő, szintén népszerű támogatási forma, melynek célja olyan vállalkozásfejlesztési beruházások támogatása, amik új munkahelyeket teremtenek, ezzel javítva a foglalkoztatást.

Pályázó lehet akár gazdasági társaság, szövetkezet vagy egyéni vállalkozó, aki az új munkahely teremtésével legalább két teljes időben foglalkoztatott munkavállalót alkalmaz. A beruházások, melyre támogatást kapnak a vállalkozások lehetnek többek között új gépek, eszközök, berendezések s ezek beszerzése, de akár új épület, épületrész felépítésével kapcsolatos építési költségeket is támogat a projekt. "Egy pályázati projekt úgy áll össze, hogy adott esetben egy vállalkozás vezetőjének van egy kezdeti ötlete, amit mi szeretnénk kiegészíteni, újabb ötletekkel - hiszen ez a fő feladatunk - így a projekt a mi hozzáadott értékünkkel, projektgenerálásunkkal valósul meg." - mondta el Madarász András. Az előző évből kiindulva a támogatás mértéke átlagosan 1,5 millió forint létrehozott új munkahelyenként, de ez például álláskereső foglalkoztatása esetén tovább növelhető, akár 3 millió forintig.

A munkahelyteremtő beruházások támogatásánál az egyik legfontosabb szempont a megfelelő munkavállaló megtalálása és megtartása. A fent említett pályázatok esetében az alkalmazott munkaerőt jellemzően 2 évig kell megtartani, az ún. fenntarthatóság érdekében. Ennek alapvető bázisa a megfelelő és profi kiválasztás. Egy munkaerő-közvetítésre és -kölcsönzésre szakosodott cég ebben tud segítséget nyújtani, így elősegítve a projekt sikerességét.

"A felnőtt álláskereső adatbázisunkban több ezer megfelelő szakképzettséggel és több éves szakmai tapasztalattal rendelkező felnőtt munkavállaló van, akik számára hatalmas lehetőséget jelentenek azok a munkahelyek, amelyek a fenti pályázatnak köszönhetően jönnek létre." - mondta Pataki Zoltán.

A legtöbb munkahely-teremtési pályázatnál az adott pozíciót, munkakört jellemzően legalább 2 évig fenn kell tartani, az ún. fenntarthatóság érdekében, rendkívül fontos, hogy ezzel mind a munkaadó, mind a munkavállaló tisztában legyenek. Professzionális eszközrendszerével a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozás a munkaadó számára felkutatja, leszűri és megtalálja a megfelelő jelöltet, jelölteket. A tanácsadó a végső kiválasztásnál, az adott jelöltnél, a kiválasztási szempontok között már azt is figyelembe veszi, hogy olyan jelöltet találjon, aki legalább erre az időtávra hajlandó elköteleződni. Egy általános fluktuációból fakadóan, menet közben a kiválasztott munkatárs felmondhat, ilyenkor pedig a be nem töltött pozícióra szánt uniós forrás nem hívható le vagy adott esetben visszafizetendő. Erre a problémára is megoldást kínál a közvetítő cég; a munkaadónak azonnal tud B és C opciókat felajánlani, a kiválasztási folyamatoknak és az adatbázisának köszönhetően, így rövid időn belül újra be tudják tölteni a pozíciót. Eképpen még egy plusz terhet vesz le a munkaadó válláról, hogy ő folyamatosan a saját tevékenységére tudjon koncentrálni.

A 2015.évben várható munkahelyteremtési és foglalkoztatást elősegítő pályázatok remek lehetőségeket biztosítanak a nehéz helyzetbe került vagy fejlődni vágyó vállalkozások számára. "Ezekkel a lehetőségekkel a cégek akár új területre is léphetnek, egy teljesen új perspektívát érhetnek el 2015-ben." - hívta fel a figyelmet Pataki Zoltán, az euCSOPORT Elnöke. A pályázatoknak köszönhetően különböző értékes tárgyi és anyagi javakhoz juthatnak a pályázók, s ezek elérésnek kulcsát biztosítja egy pályázati tanácsadó és egy munkaerő-közvetítésre, -kölcsönzésre szakosodott céggel való sikeres együttműködés.

Rumpf Nikoletta
marketing munkatárs

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Pócs Gyula: gyula.pocs@eucsoport.hu, +36 20 451 6746