Bár az alapjövedelem kifejezés talán kissé eufemisztikusan hangzik, mégis óriási tételt jelenthet az olasz büdzsének az áprilistól életbe lépő intézkedés. Egészen pontosan 8,5 milliárd euróba, ami azt jelenti, hogy nagyjából 3 millió embert érintenének a magas munkanélküliségi rátával és alacsony átlagjövedelmekkel rendelkező dél-olasz régiót célzó kifizetések.

A szociális juttatás feltételei a következők: az igénylő jövedelme nem haladhatja meg a 9360 euró bruttó éves bevételt, a lakóingatlanán kívül nem rendelkezhet 30 ezer eurós értéket meghaladó ingatlannal, illetve a bankszámláján sem lehet magasabb összeg 6 ezer eurónál. Ezek erős szűkítésnek tűnnek, tágítja viszont a kört, hogy nem csak az olasz állampolgárok juthatnak hozzá a 18 hónapig járó juttatáshoz, hanem a már legalább tíz éve az országban letelepedési engedéllyel tartózkodó külföldiek is.

Az ING treasury értékesítési üzletkötője, Saághy Bence szerint nem csak az a kérdés, hogy lesz-e elég tér az olasz költségvetésben a több mint 8 milliárd euró kifizetésére, hanem az is, hogy milyen társadalmi feszültségeket okozhat az intézkedés. Ha pusztán közgazdasági szempontból nézzük, maga az alapjövedelem nagyon erős és hosszantartó stimulust tud adni a gazdaságoknak. Erre pedig szüksége is lenne a technikai recesszióba csúszó Olaszországnak. Az egyetlen pozitív jel, hogy a magánszektor fogyasztása folyamatosan bővül. Ez viszont csak halvány vigaszt nyújt a vegetáló olasz gazdaságnak.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Nagy Károly.