• A vártnál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma februárban Amerikában – többek között a hideg időjárás miatt maradtak sokan otthon. Viszont Joe Biden gazdaságösztönző csomagja felpörgetheti a fogyasztást, ami gyorsítani tudja a gazdasági növekedést.
  • A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) támogatásával létrejön egy vevő független előrejelző rendszer, amely megoldást nyújthat a hazai kkv-szektor beszállítói számára.
  • Lefordultak a tőzsdék Amerikában a hét végére, de a rossz hangulat az ázsiai piacon is jellemző volt, valamint Európát sem kerülte el. A magyar tőzsde azonban kissé javítani tudott. Mind a hazai, mind a nemzetközi piaci hangulatot negatívan befolyásolja a járványhelyzet alakulása és az inflációval kapcsolatos aggodalmak.
  • Jelentősen visszaesett az uniós tagállamokban az új autók száma, Spanyolországban következett be a legjelentősebb esés. Mintegy 19,3%-kal kevesebb új autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korába. Csak Svédországban és Írországban tudott növekedni az új autók eladása éves viszonylatban.

Visszafordult a forint a mélypont felé

A múltheti bizakodás gyorsan homályba veszett, hétfőn és kedden 367,5-öt súrolta a forint az euróval szemben. Szerdán kissé megörülhettünk, hiszen újra lefelé vette az irányt, 366,62-re. Viszont csütörtökön ismét visszatért a 368,69-hez. Pénteken már csak egy egységre vagyunk a történelmi mélyponttól, akár át is lépheti a 370-es szintet a nap végére, délelőtt 269,2-nél járkál.

Péntek reggel viszont elvesztette a lendületét és 366,14-nél jár a forint az euróval szemben.

A EUR/USD árfolyamon viszont enyhe elmozdulást figyelhettünk meg, erősödni tudott a dollár. A hetet 1,1925-ön kezdte, szerdán megingott 1,1982-re esett, pénteken viszont 1,1895-ön szárnyal az amerikai fizetőeszköz.

Nem tudott erősödni a dollárral szemben sem a forint. 308,03-mal kezdte a hetet, és bár szerdán nagy erőkkel 305,97-hez ragaszkodott, a hét végére újra 309,41-es szinten állapodott meg.

Első kínai-amerikai csúcstalálkozó

Komolyan egymásnak esett a két fél: Amerika szerint Kína veszélyezteti a világ stabilitását, míg Kína úgy gondolja, az USA önös érdekből avatkozik bele más országok belügyeibe. Bár a találkozónak a kereskedelmi és politikai ellentétük rendezéséről kellene szólnia, amit még a Trump-kormány vámháborúja indított, amivel rendezni szerette volna a két ország külkereskedelmi egyenlőtlenségét.