Ukrajna egyik legnagyobb problémája, hogy a népesség rohamosan csökken. A nagyjából 42 milliós országból folyamatos a tömeges kivándorlás. Emellett a mezőgazdaság visszaesése jelentősen gyengíti Ukrajna gazdasági erejét, hiszen egy nyersanyag exportőr országról van szó, aminek a kivitelét 40 százalékban az agrárium adja. 30 százalékot a vas és az acél tesz ki a nagy egészből. Meg kell említeni, hogy 2015 előtt Ukrajna fix árfolyammal dolgozott és ez teljesen szembe ment minden piacgazdasági érdekkel. Ezzel a gazdasági berendezkedéssel az a probléma, hogy a fellendülési szakaszokban óriási bevételek vannak, pénzbőség és alacsony kamat jelentkezik az országban, ami túlfűtöttséghez vezet és felpörgeti az inflációt. Recesszió esetén pedig az ország likviditása megszűnik, a felárak az égbe szöknek, és ha nincs elég tartalék, akkor árfolyamválsághoz vezethet.

 

 

Az elmúlt 10 évben két 15 százalék körüli recesszió is volt Ukrajnában. 2015-ben kénytelenek voltak IMF csomaghoz folyamodni, aminek hála több gazdasági reformot is sikerült bevezetni. Az egyik ilyen, hogy a fix árfolyamokról átálltak lebegő árfolyamra és a jegybankjuk élére is új elnököt neveztek ki. Ennek ellenére a leglényegesebb pontokon nem tudtak változtatni. Bár 2016-ban elindult egy gazdasági fellendülés, ennek a mértéke nagyon kicsi volt. Ez egyébként azzal is magyarázható, hogy az elindított reformokat nem tudták befejezni, ez a folyamat az idei választások miatt megállt 2020-tól pedig egy újabb IMF csomaghoz kell folyamodniuk, különben a gazdasági fejlesztéseket nem fogják tudni finanszírozni.

Porosenko a képmutató

2014-ben, amikor Petro Porosenko-t megválasztották Ukrajnában, akkor a népszerűségének az egyik oka a nyíltan Oroszország ellenes retorikája volt. Az azóta eltelt időben az ukrán polgárok 80 százaléka úgy érzi, hogy jelenlegi elnökük csak színleli ezt a szembenállást a Nagy Medvével. Ennek egyik bizonyítéka lehet, hogy Porosenko egyik nagy ígérete volt anno, hogy az országot NATO tagsághoz juttatja, ami azóta sem történt meg. Nagyjából ezzel magyarázható, hogy az emberek kiábrándultak az elnökükből és nagy arányban vezeti egy ex-humorista az aktuális választásokat.

Kosztelnik Roxánával, az OTP treasury munkatársával Szűcs Péter beszélgetett a Trend FM Reggeli Monitor című adásában. Az interjú második részében Ukrajna államháztartási hiányáról, majd Svédországról volt szó. A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: