A Konzum Nyrt. és az Opus Global csütörtökön hozta nyilvánosságra a BÉT honlapján a társaságok igazgatóságai által közösen elfogadott Közös Átalakulási (Egyesülési) Tervet. Ebben a tájékoztatóban szerepel a cégek december 31-i fordulónappal elért tavalyi eredménye, amely 27 milliárd forint együttesen. Fekete szerint ez kiemelkedően jó eredmény és alap a növekedési célok elérésére. A most közzétett eredmény véleménye szerint idén is fenntartható, az tovább javítható az esetleges jövőbeli akvizíciós tárgyalások eredményétől függően. „Kevesebb, de nagyobb léptékű cégfelvásárlást terveznek” – mondta a vezérigazgató-helyettes. A részletes eredménykimutatást áprilisban teszik majd közzé a cégek.

 

(Középen Fekete Péter, a Konzum Nyrt. vezérigazgató-helyettese)

 

Fekete Péter arról is beszélt, hogy a napjainkban elfogadott vállalatértékelési megközelítés szerint egy cég értékét leginkább az IFRS szerinti konszolidált saját tőke mutatja meg. A cserearány megállapításakor a társaságok a 2018. december 31-i fordulónapra számított IFRS szerinti konszolidált saját tőkéjét vették alapul, amely a Konzum Nyrt.-nél meghaladta a 73,8 milliárd, az OPUS GLOBAL Nyrt. esetében pedig a 280,4 milliárd forintot. Elmondta ez az értékmérő, ami a legnaprakészebben tükrözi a vállalatok értékét, ez alapján a jelen számításai szerint a Konzum egy részvényre jutó értéke 223, az Opusé 522 Ft. A vezérigazgató helyettes hangsúlyozta, hogy a cserearány meghatározásakor a hatályos jogszabályok szerinti lehetőségek és korlátok figyelembe vételével, de ugyanakkor a befektetők érdekeinek szem előtt tartásával kellett eljárniuk. Fekete Péter a Trend FM-nek kiemelte: a vállalatcsoport valós értékét – amelyet a külföldi potenciális befektetők vizsgálnak az IFRS szerinti konszolidált saját tőke fejezi ki legjobban az árbevétel és eredménytermelő képesség mellett.

Az egyesülésre készülő cégcsoport vezetői két nemzetközi road show-n vannak túl, ahol a világ legnagyobb feltörekvő piaci befektetőivel tárgyaltak. Tavaly novemberben 5 európai városban 20 befektetővel, míg idén februárban közel-keleti befektetőknek mutatták be a csoportot. Nyáron újabb állomások lesznek, míg 2019. második félévében Fekete szerint „egy esetleges tranzakcióval is meg lehet próbálkozni”. Ehhez az kell, hogy a nemzetközi befektetők megértsék az összetett tevékenységi körrel rendelkező cégcsoport működését. Ezt segíteni fogják azok a banki elemzések is, amelyek a közeljövőben készülnek a cégről.

Itt hallgathatja meg a beszélgetést!

Kapcsolódó cikkünket itt megtalálják!