Inog a szék a jelenleg még regnáló, és a katonaság támogatását is élvező Nicolás Maduro vezette kormány alatt. Igaz, már meglepő helyekről, például egy magas rangú, Washingtonban akkreditált katonai vezetőtől is érkezett kritika. Ugyanakkor Kína, Oroszország és Törökország összezár Maduro mellett- kérdés, hogy meddig tartható fent a jelenlegi rendszer és mikor kezdődnek tárgyalások Maduro és az ellenzék között. Vagy esetleg mikor söpri el Madurot a népharag és a nemzetközi nyomásgyakorlás. Ez utóbbi feltételezést erősíti, hogy két napja egy rejtélyes orosz utasszállító gép landolt Caracasban, ami rögtön elindította a pletykákat: Maduronak hamarosan orosz segítséggel menekülnie kell az országból?

Mit sem ér a több milliós olajkészlet

Az köztudott, hogy Venezuela a XXI. század eddigi egyik legnagyobb gazdasági válságát éli. Kétmillió százalékos inflációt is mértek az országban, miközben az állam devizatartaléka kimerülőben van, Ami pedig még rendelkezésre áll, elmegy a brutális mértékű államadósság finanszírozására. Venezuela elvileg a világ legnagyobb olajkészletén csücsül, csaknem 300 millió hordós az ország olajkészlete. Ugyanakkor ez fabatkát sem ér. „A venezuelai olaj rossz minőségű, magas a kéntartalma, csak egy speciális és nagyon költséges finomítói eljárással lehet, mondjuk az autók számára használhatóvá tenni. Mivel az infrastruktúra hiányos, inkább maradványtermékként adják el a venezuelai olajat”- magyarázza Turai Ádám, az ING treasury értékesítési vezetője. Már ha sikerül eladni persze.

A venezuelai olaj fő felvevő piaca az Egyesült Államok, ami szintén érdekes helyzetet teremt. Egyébként míg 2014-ben, amikor csúcson voltak az olajárak (120-130 dolláros hordónkénti szinten), Venezuela vígan megélt az ország bevételeinek 40 százalékát adó olajszektorból, addig ma már ez koránt sem mondható el. A világpiaci árak ugyanis ma körülbelül a felére csökkentek, de ebben a pár éves periódusban például 30 dolláron is járt a Brent hordónkénti jegyzése. Drága a kitermelés, drága a finomítás, de eladni csak olcsón lehet az olajat- leegyszerűsítve ezzel magyarázható a venezuelai válság.

A venezuelai krimiről és annak árupiaci hatásairól, valamint az arany árfolyamának felfutásáról a beszélgetés második felében hallhatnak. Az első részben pedig a FED kamatdöntése és a Brexit került szóba. A riporter Szűcs Péter.