Az ING munkatársa először az árupiaci indexekről beszélt. Turai Ádám jelezte, hogy az elmúlt negyedévben jelentősen, 2,5 százalékkal esett a Bloomberg árupiaci indexe. Mindez annak ellenére, hogy közben az olaj sokat drágult az elmúlt hetekben. Sőt, az elmúlt másfél évben megduplázódott a kőolaj árfolyama.

A Bloomberg indexe 22 termékből áll. Egyharmad értékben a kitermelést, kétharmadértékben a kereskedési volument vizsgálja. Turai Ádám megjegyezte, hogy sok pénz távozott az árupiaci termékekből, ami jórészt az amerikai kamatemelés miatt emelkedő amerikai állampapír-piaci hozamok számlájára írható. Ez a biztonságos és most már egyre nagyobb, a 10 éves állampapíroknál 3 százalék feletti hozamot termelő befektetés egyre vonzóbb. Ehhez jön még az a hatás, hogy erősödik a dollár, ami szintén nem teszi vonzóvá a dollár-elszámolású árupiaci termékeket.

Donald Trump amerikai elnök vámpolitikája sem tesz túl jót az ipari fémek és más árupiaci termékek forgalmának. A vámtarifák viszont jót tettek az alumíniummal, ami kapós lett, és sokat drágult. A réz árát egy korábbi chilei bányasztrájk nyomta fel, de sokat tett az áremelkedés érdekében a világszinten meglóduló építőipar, illetve az egyre erőteljesebb kereslet az elektromos autók iránt. A kukorica, a búza és a szója árára természetesen az időjárás van a legnagyobb hatással. A szója 20 százalékos áresésében viszont fontos szerepet játszott a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború. Kína az amerikai szójára vetett ki válaszul egy jelentősebb vámtételt. Több ázsiai ország pedig az amerikai helyett próbál alternatív szójabeszerzési útvonalakat feltérképezni. A beszélgetésben szóba került az új észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás is. Turai Ádámot Szűcs Péter kérdezte a Reggeli Monitorban. Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.