Elsőként nyit hazánkban kifejezetten a férfiak egészségének megőrzésére szakosodott egészségközpontot az Affidea. A Sasadi úton megnyitott Affidea For Men az életkori sajátosságokat figyelembe vevő – modern képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal kiegészített – komplex szűrőcsomagokkal korszerű, Nyugat-Európában elterjedt holisztikus kezelési eljárásokkal és mintegy 10 területen szakorvosi ellátással – köztük urológiai, sportorvosi és repülésorvoslási szolgáltatásokkal – várja a férfi pácienseket. A férfiegészség-központ célja, hogy a sok férfi számára továbbra is tabutémaként kezelt egészségtudatosság és prevenciós szemlélet elterjesztésében is aktívan részt vállaljon, illetve a férfiakat érintő különböző kórképeket egy helyen több szakmai terület bevonásával professzionálisan kezelje. Ugyancsak fontos, hogy a központ ügyfelei megfelelő tájékoztatást kapjanak, rendelkezzenek az őket veszélyeztető vagy érintő betegségekről és a prevenciós / terápiás lehetőségekről.

„A nők egészségtudatossá válása 30 éves korban kezdődik, ehhez képest a magyar férfiak mintegy húsz év lemaradásban vannak, és gyakran csak akkor – vagy még akkor sem – fordulnak orvoshoz, amikor konkrét egészségügyi panaszaik vannak. A férfiegészség-központ megnyitásával az a célunk, hogy a prevenciós szemlélet elterjesztésével változtassunk ezen, és a férfiak körében is elfogadottá – sőt trendivé – tegyük az egészség hosszú távú megőrzését – fogalmazott Leitner György, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a professzionális környezetben modern diagnosztikai eszközökkel elvégzett, akár több szakorvosi területet is magukba foglaló komplex szűréseknek több olyan előnyük is van, amelyek itthon újdonságnak számítanak. Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy a férfi páciensek várakozás és időpazarlás nélkül, a legújabb nemzetközi orvosi protokollok alkalmazásával kapnak konkrét válaszokat az egészségükkel kapcsolatban. Az Affidea a hazai piacon egyedüli szolgáltatóként saját szolgáltatási palettáján kapcsolja össze a komplex prevenciós szűréseket a modern képalkotó diagnosztikai és járóbeteg-ellátási szolgáltatásokkal.

Védtelen férfiak

Kutatási adatok is alátámasztják, hogy a magyar férfiak körében erősíteni kell az egészségtudatosságot, a szűrővizsgálatok fontosságát. Egy országos reprezentatív mintán végzett felmérés eredményei szerint a férfiak a nőkhöz képest jobbnak értékelik egészségi állapotukatnem szívesen panaszkodnak és ritkábban járnak orvoshoz. A magyar középkorú férfiak halálozási rátája ugyanakkor európai összehasonlításban kiemelkedően magas, várható élettartamuk viszont alacsony. Amíg az Európai Unióban a férfiak születéskor várható élettartama 78 év, hazánkban csupán 72 év.

Dr. Merth Gábor urológus főorvos, az Affidea For Men Férfiegészség-központ orvosigazgatója rámutatott: a férfiak körében is több olyan típusbetegség van, mint a nők esetében a méhnyakrák vagy az emlőrák, amelyeket prevenciós szemlélettel érdemes megközelíteni, mert a korai diagnózis jelentős hatással bír a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.

Ezek körébe tartoznak a kismedence szerveinek megbetegedései, köztük az urológiai és proktológiai panaszok, amelyek klinikai megjelenésükben nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, kezelésük szempontjából viszont különbözők. Ugyancsak ilyenek az egyes életkorokban jellemző kórképek: a fiatalabb korosztályokat érintő hererák, a népbetegségnek számító krónikus prosztatagyulladás, vagy az idősebb generációnál jelentkező prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák, szexuális panaszok.

A szakember hozzátette, hogy a prosztatarák hazai előfordulási adatai aggasztók: 4000 új esetet regisztrálnak, és 1300 férfi hal bele évente a betegségbe, ami a prosztatarákot a férfiak vezető rákos kórképei közé emeli.

Bár a prosztatarák időskori betegség, ötvenéves kor felett már a férfiak 40 százalékánál kimutatható a jelenléte. A prosztatarák azért is szed ilyen sok áldozatot itthon, mert a betegek mintegy 80 százaléka későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban 80 százalékuk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.

„A férfiegészség-központban több olyan új eljárást is kínálunk, amelyekkel oki kezelést, panaszmentesítést biztosítunk a pácienseknek. Ilyen például a férfiintimtorna,amellyel a krónikus kismedencei fájdalmakat, a potenciazavarokat, a végbéltáji panaszokat lehet eredményesen kezelni. A rendszeres intimtorna – a gáti, kismedencei izmok tréningje – a megelőzésben is egyre inkább előtérbe kerül. Különböző gyógymasszázsokkal, mint amilyen a gáti triggerpontmasszázs is, ugyancsak jó terápiás eredménnyel kezelhetők a krónikus fájdalmak. A műszeres kezelés lehetőségeit is kiterjesztjük: fókuszált lökéshullám-kezelésekkel ugyancsak meggyőző eredmények érhetők el a potenciazavarok és a krónikus prosztatagyulladás kezelésében” – foglalta össze dr. Merth Gábor.

Az Affidea For Men Férfiegészség-központ olyan vállalatcsoport legújabb intézménye, amely nemcsak Magyarország, de Európa piacvezető képalkotó diagnosztikai szolgáltatója is: 16 országban 242 telephelyen a kontinens legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai eszközparkját üzemelteti.

A csoport hazai leányvállalata, az Affidea Diagnosztika Kft., jelenleg 11 hazai telephelyen több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat, köztük a hazai radiológus orvosok mintegy hatodát. Alapítása óta a cég több mint 17 milliárd forintot fektetett a hazai egészségügy fejlesztésébe, infrastrukturális beruházásokba és korszerű géppark kialakításába.  Központjaiban több mint 700 ezer diagnosztikai vizsgálatot végeznek el évente.

Az Affidea Diagnosztika 2018 elején a szektor eddigi legnagyobb szakmai tranzakciója keretében vásárolta meg a Főnix-Medet. Az Affidea-csoport portfóliója ezzel jelentősen kibővült: korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, mintegy 30 szakorvosi területen járóbeteg-szakellátást, továbbá országos lefedettségű vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat egyaránt kínál ügyfeleinek.