A Közösségi ATM szolgáltatás már jelenleg is az ország számos, kevésbé frekventált községében, városrészében segíti a lakosok készpénzvételét: a következő hónapokban – az önkormányzatokkal és egyéb szervezetekkel való együttműködés eredményeként - további jelentős növekedésre lehet számítani.

„A digitalizáció és az online bankolás terjedésével egyre kevesebb a bankfiók és banki ATM, ugyanakkor a készpénz továbbra is az életünk elengedhetetlen része” - mondja Frank Richárd, az Euronet magyarországi igazgatója. „A Közösségi ATM telepítési programunkat azért indítottuk, hogy a kevésbé forgalmas városrészekben, kistelepüléseken élőknek se kelljen hosszú utat megtenni csak azért, hogy készpénzhez jussanak.”

Az Euronet jelenleg Magyarországon a közel 600 készpénzfelvevő-automatát üzemeltető hálózatát tervezi bővíteni a Közösségi ATM program keretében. A terjeszkedést a készpénz iránti intenzív kereslet indokolja, hiszen az elektronikus fizetések népszerűségének növekedése ellenére hazánkban a készpénz használata továbbra is domináns: 2020-ban a vásárlások összértékének 77 százaléka történt készpénzben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

"A készpénzkiadás mindenki számára fontos szolgáltatás, különösen hazánkban, ahol megfigyelhető, hogy a készpénz felvételek, valamint a készpénzzel végzett vásárlási tranzakciók száma is növekedett az elmúlt évek során. Emellett nem elhanyagolható, hogy az ország egyes területein a közelmúltban megfigyelhető a bankok csökkenő aktivitása, így társadalmi feladatunk is segíteni a lakosságot, különösképpen az időseket a készpénzfelvétel megkönnyítésével" – tette hozzá Frank Richárd.

Egy újonnan kihelyezett Euronet ATM készülékkel kapcsolatban Csévharaszt polgármestere Pulisch József elmondta: „Településünkön régóta probléma volt, hogy nincs készpénz-felvételére lehetőség. A legtöbben még mindig a papírpénzben bíznak: az emberek szeretik a nyugdíjukat, fizetésüket a hónap elején a kezükben tartani, mert azt mindenhol elfogadják és könnyebben be is tudják osztani. Csévharaszt Önkormányzata biztosítani kívánta a település lakossága számára a könnyű hozzáférést a készpénzhez, de nem talált olyan bankot, amelyik érdekelt lett volna abban, hogy automatát helyezzen el a településen. Megkeresésünkre az Euronet Banktechnikai Szolgáltató Kft. gyorsan reagált és egy átlátható, kedvező üzleti ajánlatot tett. A megegyezést követően kiválasztottuk a megfelelő helyszínt, az Euronet pedig meglepően rövid idő alatt elvégezte a  szükséges tervezést és előkészítést. A megkeresésünktől számított néhány héten belül telepítették és át is adták bankjegykiadó automatájukat.”

A Közösségi ATM szolgáltatást kifejezetten azoknak az önkormányzatoknak és közösségeknek tervezték, amelyek biztosítani szeretnék lakosaik, dolgozóik számára a készpénzfelvétel lehetőségét. Megfelelő telepítési helyszín biztosítása esetén az Euronet teljes felelősséggel vállalja az ATM-ek elhelyezését és üzemeltetését. Az automatákból forint mellett euro kivételére is lehetőség van a kártya típusa alapján, illetve a Magyarországon kibocsátott kártyákkal az Euronet ATM-ekben is ingyenes a készpénzfelvétel a vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően: havonta kétszer, maximum 150.000 forintig.