Kalocsai Kinga, a cég fényforrás üzletágának kommunikációs vezetője a gyár fejlesztéseit ismertetve számolt be arról, hogy a 2020-ig tartó időszakban 250 ezer LED-lámpát szerelnek fel az áruházlánc 450 üzletében. LED-lámpákból évente eddig több mint 150 ezer készül a dél-zalai városban. A technológiaváltással a brit cég akár 58 százalékos energiamegtakarítást is elérhet.

A mintegy 2000 dolgozót foglalkoztató gyáregységben a közelmúltban kezdték el a teljes LED-panelek gyártását. A Távol-Keletről így már csak a világító chipeket szerzik be, a lámpatestekhez szükséges panelek tervezését és gyártását – egy újonnan felállított, zárt gyártósoron – teljes egészében Nagykanizsán végzik.

Közvilágítás okosan

A cég képviselője hozzátette: a beltéri világításra és okostechnológiákkal való együttműködésre szánt LED-lámpák mellett egyre nagyobb a jelentősége a kültéri rendszereknek is, ezért nemrégiben egy olyan bemutatótermet alakítottak ki Nagykanizsán, ahol az okostechnológiával összekapcsolt köztéri lámpák működését tudják bemutatni partnereiknek.

A 600 négyzetméteres terem egy alagúttal, benzinkúttal ellátott autópálya-lehajtót és egy városi útrészletet imitál, a teljes áramszükségletet egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja.

Az intelligens vezérlésű lámpákat olyan speciális szenzorokkal is el tudják látni, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet, a páratartalom, a füst vagy a forgalom mérését, így akár forgalomirányító lámpákkal, tűzjelző-berendezésekkel és egyéb eszközökkel is társítható a működésük. A közelmúltban a nagykanizsai üzemben gyártott LED-lámpák váltották fel egyebek mellett Balatonfüred és Balatonakarattya korábbi közvilágítási rendszerét.