Már önmagában a Kínai Kommunista Párt kongresszusa is tovább lökheti a réz árfolyamát. A kínai politikusok és gazdasági vezetők az idei gazdasági növekedési előrejelzésekről, adócsökkentésről illetve monetáris élénkítő csomagról is beszélhetnek a várakozások szerint. És hogy jön ide a réz? „ A kínai vezetés elkötelezett a környezetvédelem és a termelés megtisztítása mellett, ez pedig az elektromos autókban nagy arányban használt réz malmára hajthatja a vizet”- magyarázza Végh István. Kínában több nagy konkurense is van a Teslának, érdekes kérdés, hogy melyik ország, melyik gyártó veszi át az uralmat az elektromos autók piacán hosszú távon.

Kivárás előtt az olajpiac

Már egy ideje nincs nagy mozgolódás a nyersolaj piacán. Az amerikai könnyűolaj, a WTI beragadni látszik az 55-60 dollár közötti sávba, míg az északi-tengeri típusú Brent 65 dollár környékén kezd stabilizálódni. Mivel az Amerikai Energiaügyi Hivatal és az OPEC is azt prognosztizálja, hogy a kereslet tekintetében nem lesz nagy változás idén a tavalyi évhez képest, minden szem a kínálati oldalra szegeződik.

Itt pedig inkább az árfolyam emelkedésre utaló jelek kerültek túlsúlyba. Kezdve az Irán és Venezuela elleni amerikai szankciókkal, majd pedig folytatva az OPEC tagországok elkötelezett kitermelés csökkentésével. Ehhez még hozzájön az is, hogy az amerikai palaolaj termelés egy nagy növekedés után lassulni kezdett, a jelenlegi árfolyamszinteken már nem olyan gazdaságos az előállítása.

Az OPEC országok kitermelésének voumene

Mégsem lehet arra számítani, hogy a következő hetekben érdemi elmozdulás lesz felfelé az árfolyamban. Ugyanis az Egyesült Államok részéről Donald Trump már kijelentette, hogy a jelenlegi árak magasak a tengerentúli szuperhatalom számára. A mérleg másik serpenyőjében Oroszország és Szaúd-Arábia állnak, akiknek még inkább a 70 dolláros árfolyamszint lenne üdvözítő. „Konszolidációs időszak következhet lassú oldalazással, de egy kisebb korrekció is elképzelhető: a WTI 50 dollár alá is korrigálhat, a Brent pedig 60 és 55 dollár közé csúszhat vissza”- mondja Végh István.

Nem futnak a platina bikák

A palládium és a platina árfolyammozgása merőben ellentétes utat jár be. A benzines autók katalizátorában használt palládium nagyot futott, szemben a dízelbotrány óta szenvedő platinával. A két nyersanyag helyzetéről itt írtunk részletesebben. Végh István szerint a platina 755-800 dollár közötti jelenlegi árfolyamában nincs benne a trendforduló lehetősége, ahhoz először is át kellene törnie a 900 dolláros szintet.

A földgáz árfolyammozgása az elmúlt fél évben

Hasonló a helyzet a földgázzal is: hiába voltak rekord hidegek az Egyesült Államokban és emelkedett 11 százalékkal is az árfolyam, erős ellenállásba ütközött a nyersanyagtípus. A Henry Hub gáz árfolyamának a 2,9 és 3 dollár közötti sáv áttörése jelentene trendfordulót- erre azonban a téli ralli ellenére sincs igazán nagy esély.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. Végh Istvánnal Nagy Károly beszélgetett.